Specialisten in Ondernemingsplannen
Een gezond bedrijf kan niet zonder omzet en winst. Een van de belangrijkste vragen bij het starten van je eigen bedrijf is daarom: ‘hoe ga je eigenlijk geld verdienen?’ Deze vraag kan je beantwoorden met je zogenoemde verdienmodel (in de praktijk ook wel: revenue model, omzetmodel of winstmodel genoemd). Het kiezen voor een verdienmodel dat past bij je onderneming is essentieel voor je toekomstige succes. Maar, wat zijn de verschillende verdienmodellen en waar moet je op letten? Dat leggen we je uit in deze blog.
Veel beginnende ondernemers vragen zich af wat een verdienmodel precies is. Simpel gezegd is dit de wijze waarop je onderneming omzet gaat maken, doordat klanten betalen voor je goederen of diensten. In je verdienmodel schrijf je op hoeveel klanten je verwacht te gaan bedienen, welke prijzen je hanteert en op welke manier en frequentie de betaling plaatsvindt. Moeten klanten bijvoorbeeld een grote investering doen of is de drempel om in te stappen laag? En ga je voor eenmalige opbrengsten of terugkerende omzet? Dit klinkt eenvoudig, maar de keuze voor een verdienmodel kan grote gevolgen hebben voor de concurrentiepositie en aantrekkelijkheid van je bedrijf in de markt. Kom dus goed beslagen ten ijs.
In de praktijk zie je veel verschillende verdienmodellen. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.
Het bekendste verdienmodel is die van de directe verkoop van goederen. Stel: je hebt een webwinkel in gezonde fruitrepen zonder toegevoegde kunstmatige smaakstoffen. Zodra een klant in je webshop één reep aanschaft en direct online de betaling verricht, dan is de verkoop voltooid. Goederenverkoop is het meest voorkomende verdienmodel voor bijvoorbeeld de aanschaf van kleding, meubels, elektronica, in de horeca etc.
Een ander verdienmodel dat veel voorkomt in de praktijk is die van het ‘uurtje/factuurtje’. Als startende ondernemer heb je waarschijnlijk een boekhouder of accountant om de administratie en belastingaangiften voor je te doen. Op het moment dat je boekhouder de jaarrekening voor je opstelt, krijg je waarschijnlijk een factuur met daarop een specificatie van het verrichte werk. Totaalbedrag is uurtarief x aantal uren werk. Het verdienmodel van uurtje/factuurtje komt vooral veel in de dienstensector. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter, elektricien, consultant, advocaat etc. Let wel: je verdiensten hangen dus af van het aantal uren werk dat je daadwerkelijk kunt factureren aan klanten. Voor een groot deel van je tijd, zoals voor administratieve- of marketingtaken, krijg je geen inkomsten. Hou hier rekening mee bij het bepalen van je uurtarief.
Het reclamemodel gaat uit van advertentieverkoop op bijvoorbeeld je website. Andere partijen in de markt laten hun advertentie zien op jouw website en jij krijgt daar een bepaalde vergoeding voor. Goed bezochte (vaak gratis) websites als nu.nl kennen dit advertentie verdienmodel. Een nadeel van dit model is dat je eerst een goedbezochte website met relevante content moet opbouwen, voordat je interessant genoeg bent voor adverteerders. Dit vergt dus flinke aanloopkosten.
Bij het servicemodel verkoop je iets voor een aantrekkelijke prijs en je maakt vervolgens aanvullende omzet door het leveren van service of materialen. Een goed voorbeeld hiervan zijn printers. De aanschafwaarde van een printer is relatief laag, maar de echte inkomsten komen voort uit de inktcartridges die je periodiek moet aanschaffen om te kunnen printen. Het service verdienmodel kan behoorlijk lucratief zijn.
Tegenwoordig zie je ook nieuwe verdienmodellen opkomen, vaak gedreven door technologische mogelijkheden. De volgende verdienmodellen worden in toenemende mate gebruikt in de markt. Herkenbaar, niet?
Veel applicaties of software kennen het verdienmodel van abonnementen. Voor een klein bedrag per maand kan je onbeperkt gebruik maken van de dienst. Een goed voorbeeld hiervan is Spotify, waarbij je toegang krijgt tot een bijna onbeperkte muziekbibliotheek voor een vast bedrag per maand. Dit is een goed voorbeeld van repeterende inkomsten, wat aantrekkelijk en voorspelbaar is voor de producent.
Een andere modern verdienmodel is de freemium. Dit houdt in dat je als gebruiker gratis gebruik kunt maken basisfuncties van een applicatie of software en dat je vervolgens moet betalen voor uitgebreidere features. Een goed voorbeeld hiervan is Zoom, de videobeldienst. Je kan heir gratis gebruik van maken, maar als je langere sessies en extra opties wilt hebben voor tijdens het bellen, dan moet je overschakelen naar de betaalde versie.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag
Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan.
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Plannable
Frankrijkstraat 315
6663 MB Nijmegen
+316 57 71 49 18
KVK: 66203813
Neem contact op via de mail
Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.
Geef een reactie