Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan: wat is dat precies?

De meeste mensen hebben wel eens van een ondernemingsplan gehoord, maar wat is het nou precies? Voordat je start met je eigen bedrijf, is het opstellen van een goed ondernemingsplan essentieel.
In een ondernemingsplan, ook wel bedrijfsplan of businessplan genoemd, beschrijf je op gedetailleerde wijze hoe jouw toekomstige bedrijf er uit gaat zien. Je vertelt wat je gaat doen, hoe je dat gaat bereiken en wie je daarvoor nodig hebt. Zie het als een routekaart voor je te starten bedrijf. Een ondernemingsplan is daarmee altijd maatwerk, gemaakt voor jouw situatie. Maar, wat is een ondernemingsplan precies? Dat lees je in dit artikel.
Voor wie schrijf je een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan schrijf je altijd voor jezelf. Niet voor de bank, niet voor investeerders, maar voor jezelf. Het dwingt je om jouw bedrijfsidee uit te werken op papier. Het is jouw verhaal, jouw bedrijf.
Door het schrijven van een ondernemingsplan zie je niets over het hoofd. Je controleert of je overal goed over na hebt gedacht. Je bent je bewust van de kansen en risico’s van je bedrijfsidee én beschrijft hoe je hiervan gaat profiteren in de markt. Je legt in een ondernemingsplan de koers van je bedrijf vast voor de komende jaren.
Een mooie bijvangst is dat je eventuele andere partijen zoals financiers of investeerders kan overtuigen van de potentie van je bedrijf. Met een goed uitgewerkt ondernemingsplan wek je vertrouwen bij deze partijen. De kans dat zij investeren in je bedrijf is hierdoor vele malen groter. Een overtuigend ondernemingsplan is hiermee essentieel voor een succesvolle start van je eigen bedrijf. Alles begint immers bij het hebben van een goed plan!
Inhoud ondernemingsplan: wat staat er precies in?
Een ondernemingsplan heeft geen vast format of opbouw. De inhoud van een ondernemingsplan is daarom nooit hetzelfde. In de praktijk worden meerdere templates, sjablonen en manieren van opbouw gebruikt. Grofweg zijn er 3 vaste hoofdstukken die goede ondernemingsplannen altijd bevatten. Welke dat zijn, dat lees je hier.
1. De ondernemer
Het begin van een ondernemingsplan bestaat uit de introductie van jezelf: de ondernemer. Wie is ‘de vent achter de tent ‘? Je beschrijft je persoonlijke kwaliteiten en eigenschappen die je in mindere of meerdere mate bezit. Vertel hoe je sterke kwaliteiten van jezelf gaat benutten en welke ondersteuning je krijgt bij zaken die je minder goed kunt.
Geef antwoord op vragen als: Wat zijn je belangrijkste drijfveren om te beginnen met ondernemen? Ben je bijvoorbeeld tegen een probleem aangelopen, dat je graag wilt gaan oplossen met je bedrijf? Wat voeg jij als ondernemer toe aan je bedrijf? Als je met meerdere mensen een bedrijf gaat starten, beschrijf je de kwaliteiten van je team. Op welke manier versterken jullie bijvoorbeeld elkaar? Een introductie van de ondernemers achter het bedrijf is een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Jullie maken uiteindelijk het verschil tussen succes of falen van het bedrijf.
Vertrouwen in jou (of jullie), betekent vertrouwen in het bedrijf. In het antwoord op de vraag – wat is een bedrijfsplan – is het in dit hoofdstuk belangrijk om te beschrijven hoe het toekomstige (succes)team eruit ziet.


2. Onderneming
Het volgende hoofdstuk is een uitgebreide beschrijving van je bedrijf. Je beschrijft wat je precies gaat doen, hoe je dat gaat doen en wie je daarvoor nodig hebt. Neem de lezer mee in het bedrijf dat jij over vijf jaar voor ogen hebt. Benoem de stappen die je gaat zetten om tot dat resultaat te komen.
Wat zijn je prioriteiten voor de korte termijn en welke zaken ga je naar verloop van tijd regelen? In dit hoofdstuk beschrijf je ook hoe je markt er precies uitziet. Ga je bijvoorbeeld een koffiebar beginnen? Dan beschrijf je welke doelgroep je wilt bereiken: bijvoorbeeld tweeverdieners, een hoog opleidingsniveau of zakelijke klanten. Je vertelt welke kenmerken en eigenschappen je doelgroep heeft en hoe je hierop gaat inspelen.
Ook hoort een uitgebreide concurrentieanalyse in dit hoofdstuk thuis. Waarom stapt een klant liever bij jou naar binnen, dan bij de koffiezaak aan de overkant van de straat? Waarin ben jij onderscheidend? Op deze vragen krijgt de lezer antwoord in dit hoofdstuk.
3. Financieel Plan
Het financiële plan is de cijfermatige onderbouwing van je ondernemingsplan. Je geeft inzicht in de verwachte marges en toekomstontwikkelingen van je bedrijf. De lezer krijgt nu meer gevoel bij het verdienmodel van je bedrijf en de verwachte rentabiliteit ervan.
Je neemt ook op wat je gaat doen als het even tegen zit en benoem daarbij je break-even punt. Dit is de minimale omzet die je moet draaien om je kosten te dekken. Dit is belangrijk in de afweging van de lezer om bijvoorbeeld wel of niet te investeren in je bedrijf. Werk dus diverse scenario’s uit en beschrijf welke maatregelen jij gaat inzetten om het tij te keren. Een goed financieel plan bevat in ieder geval:

Waarom een ondernemingsplan?

Waarom maak je eigenlijk een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan is namelijk niet verplicht. Als jij voor jezelf gaat starten en je gebruikt hiervoor je eigen spaargeld, zal er niemand zijn die om een ondernemingsplan vraagt. Besef je echter wel dat je zonder uitgewerkt plan snel tegen problemen gaat aanlopen. Wij zeggen altijd dat een onderneming zonder ondernemingsplan is als fietsen zonder stuur. Je hebt geen visie over waar je naar toe gaat en kan niet controleren of je op het juiste spoor zit. Heb je bijvoorbeeld voldoende over de vergunningen nagedacht? Zit je doelgroep toch anders in elkaar dan je had gedacht? Ben je niet verzekerd tegen bedrijfsrisico’s? Dit zijn potentiële problemen die de toekomst van je bedrijf kunnen bedreigen. Voorkomen is in dit geval veel beter dan genezen. Met een ondernemingsplan breng je deze zaken in kaart en dit kan je een hoop problemen voorkomen.
Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle ondernemers die zonder ondernemingsplan zijn gestart, maar het aantal ondernemingen dat failliet is gegaan omdat ze geen goed uitgewerkt plan hadden is velen malen groter. Je kunt je dus een hoop problemen, tijd en gedoe besparen als je een goede voorbereiding maakt in de vorm van een ondernemingsplan.
Je maakt zoals gezegd een ondernemingsplan in eerste instantie voor jezelf, dus gebruik vooral het inzicht dat het je kan bieden! Bovendien zal een bank of andere investeerder een ondernemingsplan van je eisen als je financiering van hun zal willen aantrekken. In dat geval ontkom je er niet aan een goed plan op te stellen. Wil je weten hoe je dat precies doet? Bekijk hier hoe je in 9 simpele stappen een ondernemingsplan maakt en 8 onmisbare tips voor het perfecte ondernemingsplan.
Een compleet voorbeeld ondernemingsplan gratis downloaden?

Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden.
Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan. Je kunt ook een kijkje nemen bij ons portfolio van eerder geschreven ondernemingsplannen.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
Compleet ondernemingsplan.
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag

