Ondernemingsplan Horeca
Als startende ondernemer in de horeca heb je een goed uitgewerkt ondernemingsplan nodig. Of je nu een koffiebar, restaurant of eetcafé gaat beginnen: start met het in kaart brengen van risico’s en kansen in een ondernemingsplan. In de horeca wijkt een ondernemingsplan af van een ‘regulier’ ondernemingsplan. Je legt extra de nadruk op een gedetailleerde beschrijving van de markt, je onderscheidend vermogen en het financiële plan. Vaak betekent het opstarten van een horecazaak een flinke investering, waarvoor je moet aankloppen bij een bank, crowdfunding of andere investeerders. In een goed uitgewerkt ondernemingsplan leg je aan potentiële investeerders uit wat je precies van plan bent en hoe je dat wilt gaan doen. Doel is om investeerders enthousiast te maken, zodat zij gaan investeren in je bedrijf. Maar, hoe doe je dat? Wij hebben ruime ervaring bij het opstellen van een overtuigend ondernemingsplan voor de horeca. Hoe we je verder kunnen helpen, dat lees je hier.
Wat is je onderscheidend vermogen?
De belangrijkste vraag bij het opstarten van een horecazaak is: ‘Waarin verschil jij van de concurrentie?’ Waarom ben jij beter dan die koffiezaak aan de overkant van de straat? Gebruik je bijvoorbeeld speciale koffiebonen uit Brazilië, of serveer je huisgemaakte cheesecake volgens eigen recept? Wij brengen voor je in kaart welke meerwaarde jij biedt voor je gasten. Je kan je niet alleen onderscheiden op gebied van producten, maar ook qua service, sfeer of prijs. Kijk voor verdere inspiratie op de website van Misset Horeca.Wij nemen de tijd om je unieke propositie in beeld te brengen. Begin with the end in mind.
Marketingplan horeca (met 6 C’s)
Je marketingplan is hét belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan. Een goed marketingplan kan je zaak maken of breken. Wij werken je marketingplan daarom altijd in de volle breedte uit. Wij gebruiken hiervoor vaak de 6 C’s.
1. Customer
We omschrijven hier de ‘behoeftes’, ‘wensen’ en ‘motivatie’ van je doelgroep. Het gaat om het begrip waarom je doelgroep iets doet of juist niet, wanneer ze iets doen en waarom. Zodra je snapt waarom je doelgroep bepaalde keuzes maakt, kan je hierop gaan inspelen.
2. Consistency
Wees consistent in het imago dat je wilt creëren voor je restaurant, koffiebar of eetcafé. Dit betekent niet alleen het neerzetten van een prettige sfeer in je zaak, maar ook een herkenbare huisstijl in je folders, website of social media. Herkenbaarheid is belangrijk voor je doelgroep.
3. Creativity
Zorg dat je voldoende aandacht krijgt! Denk eens buiten de lijntjes, de regels en gebruik je creativiteit zodat je marketing levendiger wordt. Levendigheid trekt aandacht, houdt interesse vast en stimuleert consumenten gedrag. Gasten onthouden een unieke actie zoals het bieden van een lekker authentiek Italiaans koekje bij een heerlijke cappuccino.
4. Culture
Spreek de taal van je doelgroep. Verdiep je in de normen en waarden, taalgebruik en manier van benaderen. Zorg dat je voldoende aansluiting zoekt bij je doelgroep. Benader je potentiële klanten op hun eigen voorkeursmanier. Zij zullen dan eerder geneigd zijn bij je binnen te stappen.
5. Communication
Goede communicatie creëert enkel waarde voor uw doelgroep wanneer deze de taal spreekt waarin ze aangesproken willen worden. Zorg dat je boodschap geen ‘verkooppraatje’ is, maar verdiep je echt in de doelgroep. Sluit aan bij dingen die zij leuk vinden om te lezen.
6. Change
Marketing heeft een begin, een middenstuk maar nooit een eind. Het blijft een continue veranderend proces en geen functie. Verander mee in een veranderende wereld en wees niet bang iets nieuws te proberen.
Financieel plan ondernemingsplan horeca
Een goed uitgewerkt financieel plan is essentieel voor iedere horecazaak. Wij helpen je graag om een realistische inschatting te maken van de verwachte omzet en de totale kosten. Zorg dat er voldoende ruimte is voor tegenvallende bezoekersaantallen. Maak een heldere strategie wat je in zo’n scenario anders gaat doen. Ieder financieel plan bestaat uit een aantal vaste onderdelen: investeringsplan, financieringsplan, exploitatiebegroting en liquiditeitsprognose.
Voorbeeld ondernemingsplan horeca
Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan horeca voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het biedt je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook om te zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan.
Hulp nodig bij het maken van je ondernemingsplan voor horeca?
Aantoonbaar goed: meer dan 50 ondernemers gingen je voor
Persoonlijk: altijd op basis van een persoonlijk gesprek
Onze ondernemingsplannen worden gemiddeld met een 8,8 gewaardeerd
Op maat gemaakt: geheel volgens jouw wensen