Ondernemingsplan dienstverlening
Als je een onderneming gaat starten binnen de zakelijke dienstverlening dan ben je in goed gezelschap. Volgens het CBS zijn in 2019 een recordaantal van ruim 41,5 duizend nieuwe bedrijven begonnen binnen de zakelijke dienstverlening, het meeste van alle branches.
Dit komt enerzijds doordat er veel kansen in de markt liggen op bijvoorbeeld het gebied van digitalisering en advies aan organisaties. Anderzijds komt dit doordat zakelijke dienstverlening een verzamelnaam is voor een grote groep bedrijven: van marketing- tot schoonmaakbedrijven en van software- tot taxibedrijven. Een belangrijke groep dus binnen de Nederlandse economie.
Er liggen dus kansen in de markt, maar onderscheidend vermogen is essentieel. Juist daarom is het schrijven van een ondernemingsplan een must voor iedere ondernemer in de zakelijke dienstverlening. Hoe kom je tot een goed ondernemingsplan? Dat lees je hier.
Een ondernemingsplan specifiek voor jouw bedrijf
Of je nu een callcenter of een coachingspraktijk gaat starten, je ondernemingsplan kent een vaste structuur en opbouw. Deze vaste opbouw is wel zo handig voor bijvoorbeeld banken of investeerders om je plan te beoordelen. De hoofdstukken zijn dus hetzelfde voor alle bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening, maar de inhoud verschilt natuurlijk. Dit is de meest gebruikte opbouw van je ondernemingsplan:
Ondernemer
Ieder ondernemingsplan begint met de introductie van jezelf als ondernemer. De vent achter de tent. Naast wat ‘feitelijke informatie’ als je werkervaring, genoten opleidingen en persoonlijke gegevens, vertel je wat je belangrijkste drijfveren zijn. Waarom ga je beginnen met ondernemen? Vanuit welke passie ga je je bedrijf opstarten? En wanneer is je onderneming een succes? Je vertelt dus je ondernemersdroom en schetst hoe jij je kwaliteiten gaat inzetten om van je bedrijf een succes van te maken. Dwing jezelf om eens stil te staan en zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven hoe je hier gaat komen. Je maakt dus je persoonlijke routekaart tot succes.
Ben je bijvoorbeeld een goede onderhandelaar? Gebruik dit in het afsluiten van gunstige contracten met leveranciers of klanten. Heb je een groot netwerk? Zet deze in om de juiste partijen bij elkaar te brengen die je onderneming verder kunnen helpen. Beschik je over veel creativiteit? Beschrijf dan je vernieuwde ideeën over bijvoorbeeld de markt of je product. Vergeet niet om te beschrijven waar je minder goed in bent: dit getuigt van zelfkennis en je kunt deze zaken bijvoorbeeld uitbesteden. Aan het eind van dit hoofdstuk heeft de lezer een concreet beeld van de sterktes- en minder sterke punten van jouw als ondernemer en hoe je deze kwaliteiten gaat benutten om tot jouw gedefinieerde succesvolle bedrijf gaat komen.
Tip: heb je niet helemaal scherp waar je sterke en minder sterke punten liggen? Doe dan hier een ondernemerstest en krijg meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten.
Onderneming
In dit hoofdstuk ga je beschrijven hoe je daadwerkelijk met je idee aan de slag gaat. Je beschrijft heel concreet wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen, waar je voor staat, wat je doelstellingen zijn en wie je doelgroep is. Op deze manier ontdek je vrij snel of je plannen haalbaar zijn. Je geeft een concrete beschrijving van je concurrentie in de markt en bepaalt ook hoe je marketing gaat inzetten om je doelgroep te bereiken.
Ga je bijvoorbeeld een IT-bedrijf opzetten dat andere bedrijven helpt om te digitaliseren? Beschrijf dan concreet waar je hoopt te staan met je bedrijf over een jaar of 5. Hoeveel betalende klanten op abonnementsbasis heb je op dat moment per maand? Hoeveel (ondersteunend) personeel is hiervoor nodig? En heb je dan bijvoorbeeld een kantoor met een x-aantal werkplekken? Hoeveel bezoekers moet je op je website hebben om voldoende conversie te bereiken?
Je kunt het beste starten met je gewenste doel over bijvoorbeeld 5 jaar als uitgangspunt en vervolgens bepaal je welke stappen noodzakelijk zijn om hier te komen. Dit geeft richting aan je targets en zo heb je inzichtelijk welke acties je moet ondernemen op korte én lange termijn.
Tip: leg je bedrijfsplan eens voor aan vrienden en familie. Of nog beter, iemand uit je netwerk met relevante kennis. Zij kijken met een frisse blik naar je plannen en geven je waar nodig advies om een en ander bij te schaven.
Financieel Plan
Je financiële plan is de cijfermatige onderbouwing van je bedrijfsidee. Dit hoofdstuk bestaat uit een aantal vaste onderdelen die in je financiële plan moeten terugkomen. Dit zijn de volgende onderdelen:
Deze onderdelen samen geven de lezer een goed idee over je belangrijkste investeringen en hoe je deze wilt gaan financieren. Daarnaast zijn je belangrijksten opbrengsten en kosten helder, inclusief een onderbouwing hoe je tot deze getallen komt. Alle financiële hoofdstukken, inclusief geautomatiseerde functies, zijn opgenomen in onze invultemplate bedrijfsplan.
Liever een compleet voorbeeld ondernemingsplan gratis downloaden?
Als je zelf een ondernemingsplan voor de dienstverlening gaat maken, is een voorbeeld wel zo handig. Wij hebben een voorbeeld ondernemingsplan in PDF geschreven dat aan alle eisen voldoet. Je kunt dit voorbeeld gratis en vrijblijvend downloaden ter inspiratie.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
Compleet ondernemingsplan.
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag