Ondernemingsplan Foodtruck
Foodtrucks zijn op dit moment onwijs populair. Je kunt geen Nederlands festival meer bezoeken zonder dat je diverse foodtrucks op het terrein ziet staan. Je hebt als bezoeker vaak een ruim assortiment aan exotisch maar ook minder exotisch eten om uit te kiezen. Overgewaaid vanuit Amerika zie je tegenwoordig ook steeds meer foodtrucks in het straatbeeld van diverse steden. De markt voor foodtrucks is dus interessant voor ondernemers en er liggen volop kansen. Je start het beste door het maken van een ondernemingsplan foodtruck. Zo weet je precies waar je op moet letten en heb je het financiële plaatje helemaal helder. Wat je daarnaast nog meer moet weten? Dat lees je hieronder.
Wat is een Foodtruck precies?
Je hebt ze ongetwijfeld als eens gezien op een evenement, festival of optreden: de foodtruck. In een omgebouwde bus, caravan of vrachtwagen zijn mobiele keukens geïnstalleerd die een variëteit aan voornamelijk streetfood uitserveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klassieke saté, hamburgers of pannenkoeken, maar ook aan sushi, poh-ke bowls of kimchi wraps. You name it. Het voordeel van een foodtruck is dat het eenvoudiger op te starten is dan een horecarestaurant, aangezien je minder vaste kosten hebt en je een kleiner assortiment hoeft in te kopen. Foodtrucks worden daarom vaak opgestart door enthousiastelingen met een passie voor koken, gezelligheid en een ongedwongen sfeer. Enkele voorbeelden van foodtruck festivals zijn: rrrrollend en trek.
Veel foodtrucks hebben grappige en creatieve namen. Enkele van onze favorieten zijn: Taste like crepes, Burger; she wrote en Curry Up!
Kwaliteit en afwerking maken het verschil voor je foodtruck
Veel ondernemers denken dat het runnen van een foodtruck niet veel verschilt van hun eigen (hobby)keuken thuis. Vergis je echter niet. Een foodtruck is een professionele keuken waar je een groot aantal orders met hoge kwaliteit moet zien klaar te maken. Efficiency, indeling en inkoop is daarom belangrijk. De eerste quinoa-salade die je verkoopt op een festival is uiteraard vers, maar vijf uur later moet nummer driehonderd dat ook zijn.
Denk daarnaast ook aan het hebben van een mobiel pinapparaat, voldoende contant geld om te wisselen. Dit vinden je klanten prettig en jij kunt er waarschijnlijk een hogere omzet door halen.
Food Truck vergunning
Voordat je de grillplaat van je foodtruck kunt gaan ontsteken, moet je eerst bedenken dat je aan een aantal vereisten moet voldoen:
- Standplaatsvergunning. Als je eten verkoop vanuit een kraam of wagen op een openbare plek heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze standplaatsvergunning vraag je aan bij de Gemeente.
- Hygiëne. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid.
- Ontheffing drank- en horecawet. Verkoop je alcoholische dranken zoals bier, wijn of cocktails? Dan heb je een ontheffingsverklaring nodig. Ook deze ontheffingsverklaring kun je aanvragen bij de Gemeente.
- Zorg dat je foodtruck voldoende verzekerd is tegen brand, diefstal of inbraak. Denk daarnaast bijvoorbeeld ook aan een aansprakelijkheidsverzekering. Over het algemeen zijn verzekeringsmaatschappijen niet heel happig op het verzekeren van foodtrucks. Dus hou hier rekening mee en vraag goed naar de voorwaarden en condities.
Food Truck Kopen
Nu je hebt besloten om met je foodtruck de markt te gaan veroveren, zijn verschillende manieren om aan je daadwerkelijke foodtruck te komen. Je kunt bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar een oud Volkswagenbusje of een andere kekke vintage auto. Die kan je dan ook eigenhandig (of met wat hulp) omtoveren tot jouw rijdende restaurant. Vaak kan je met de nodige creativiteit best een hoop vinden via marktplaats of je eigen netwerk.
Alle keukenbenodigdheden bijvoorbeeld zijn tweedehands goed voorradig en kunnen hier voor een mooie prijs op de kop getikt worden. Hou rekening met een totale investering in je foodtruck tussen de 30.000 en 75.000 euro, afhankelijk van je gewenste afmeting, benodigdheden en afwerking. Dit bedrag kan je zelf voor een deel financieren als dit tot je mogelijkheden behoort, ook banken of crowdfunders zijn vaak bereid een deel te financieren. Hiervoor dien je een goed ondernemingsplan Foodtruck op te stellen, waarin je precies laat zien hoe je bepaalde zaken gaat aanpakken.
Kosten Foodtruck
Naast de aanschaf van je foodtruck krijg je te maken met een aantal vaste kosten. In je ondernemingsplan voor je foodtruck specificeer je precies welke maandelijkse kosten je kwijt bent om operationeel te zijn. Enkele kosten waar je rekening mee moet houden zijn:
- Onderhoud van je foodtruck
- Brandstof
- Inkoop van producten
- Koeling voor verse producten
- Aansluiting voor stromend water
- Vergunningen
- Verzekeringen
Ondernemingsplan Foodtruck
Mooi dat je overtuigd bent om met je eigen foodtruck aan de slag te gaan! De eerste stap die je dient te nemen is het maken van een goed ondernemingsplan. In je ondernemingsplan voor je foodtruck beschrijf je de concurrentie, je onderscheidend vermogen, de locaties van evenementen waar je graag zou willen staan en hoe je dit realiseert, marktanalyse en waarom nu de tijd rijp is om te gaan starten. Ook het financiële plan is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan voor je foodtruck, zorg dat je voor jezelf helder hebt welke kosten er nodig zijn om je foodtruck niet alleen aan te schaffen, maar ook te onderhouden. Zo weet je zeker wat je targets zijn op ieder festival waar je staat.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
Compleet ondernemingsplan.
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag