Specialisten in Ondernemingsplannen
Waarschijnlijk droom jij er al jaren van: je eigen schoonheidssalon. Als jij als schoonheidsspecialiste, wellicht vanuit loondienst, besluit om je eigen schoonheidssalon op te zetten, is een goed ondernemingsplan essentieel voor je toekomstige succes. Ook als je een kapsalon, pedicure- of massagepraktijk gaat beginnen is een ondernemingsplan belangrijk om voor jezelf kansen en risico’s op een rijtje te zetten. Of je nu een eenmanszaak of een besloten vennootschap (BV) gaat beginnen: start met een ondernemingsplan. Niet alleen creëer je voor jezelf overzicht, je neemt ook bijvoorbeeld banken of andere financiers mee in je plannen zodat zij hopelijk krediet aan je willen verschaffen in de toekomst.
Maar, hoe schrijf je nu een goed ondernemingsplan schoonheidssalon? Dat lees je hier in dit artikel.
Een bedrijfsplan voor je schoonheidssalon bestaat uit een vast aantal hoofdstukken waarin je vertelt wat je precies van plan bent en hoe je deze plannen gaat realiseren. Hoewel er in de markt veel varianten van ondernemingsplannen beschikbaar zijn, zijn de volgende drie hoofdstukken vrijwel altijd aanwezig:
In dit hoofdstuk ga je in op de man of vrouw achter de schoonheidssalon. Wie ben jij als persoon en wat zijn je ambities? Je legt je persoonlijke drijfveren uit en geeft weer wat je doelstellingen zijn.
Dit hoofdstuk gaat uitgebreid in op je plannen met onder andere een marktanalyse, bedrijfspositionering, in- en verkoop, manier waarop je aan klanten gaat komen en een concurrentieanalyse.
Hier breng je jouw financiële situatie in kaart. Dit hoofdstuk moet volledig zijn en concrete toelichtingen bevatten van de verschillende begrotingen. Denk bijvoorbeeld aan een liquiditeitsprognose, investeringsplan of een exploitatiebegroting.
Er zijn belangrijke factoren die het succes of falen van je schoonheidssalon bepalen. Deze zaken dien je op te nemen en toe te lichten in je ondernemingsplan schoonheidssalon om een compleet beeld te geven. Enkele voorspellers van succes voor je schoonheidssalon zijn:
Haal je vakdiploma. Klanten waarderen vakmanschap direct en zullen dus ook zien als je dit in mindere mate bezit. Schoonheidsspecialiste blijft immers een tastbaar beroep. Als je onvoldoende vakmanschap bezit wordt je onderneming nooit een succes.
Je eigen bedrijf betekent hard werken. Hoe goed je ondernemingsplan schoonheidssalon ook is, je gaat tegen zaken aan lopen die je vooraf niet had voorzien. Hoe ga je met deze tegenslagen om? Vaak zal dit betekenen dat je zelf een stapje harder moet werken om deze problemen op te lossen. Tuurlijk mag je hiervan balen, het belangrijkste is dat jij van nature een doorzetter bent. En als dat niet op de ene manier kan, dan maar op de andere manier. Een beetje flexibel zijn, is dus ook handig.
Een schoonheidssalon blijft mensenwerk. Daarom is het belangrijk dat je goed met mensen kunt omgaan, hun op het gemak stellen zodat ze met een goed gevoel uit jouw schoonheidssalon komen. Klanten kunnen op deze manier volledig tot rust komen.
Het bepalen van de doelgroep van je schoonheidssalon is een belangrijk uitgangspunt. Hoe ziet je ideale klant eruit? Welke leeftijdscategorie is interessant? Waar is je klant woonachtig? Welke voorkeuren heeft je klant? Heeft je doelgroep behoefte aaneen basissalon of juist een specialisatie? Dit zijn allemaal vragen die essentieel zijn voor het bepalen van een juiste doelgroep. Je kunt hier later op inspelen met bijvoorbeeld je marketing of om te weten welke netwerken interessant zijn om aan deel te nemen. In je ondernemingsplan schoonheidssalon doe je er daarom goed aan om een gedegen onderzoek te doen welke doelgroep je het beste kunt aanspreken met jouw diensten. Sluit de locatie die je op het oog hebt wel voldoende aan bij de wensen van je doelgroep? Gelukkig zijn er diverse instanties waar je nuttige gegevens kunt krijgen, bijvoorbeeld het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek schrijft regelmatig artikelen over de vergrijzing inNederland en de kansen om hierop in te spelen voor schoonheidssalons. Ook bijvoorbeeld het Anbos, de brancheorganisatie voor schoonheidsverzorging, is een goed vertrekpunt met handige informatie.
De inleiding van je ondernemingsplan schoonheidssalon is het vertrekpunt van je ondernemingsplan. In je inleiding beschrijf je op maximaal 1A4 wat het doel is van je bedrijfsplan, wie jij bent, wat voor soort schoonheidssalon je wilt gaan openen en wat je financieringsbehoefte is. De lezer krijgt hierdoor een ‘sneak preview’ van de rest van je bedrijfsplan. Doelvan je inleiding is om te enthousiasmeren, informeren en verwachtingen te managen. De inleiding is hiermee een belangrijk onderdeel van je bedrijfsplan schoonheidssalon. Onze tip: schrijf je inleiding nadat je alle andere hoofdstukken van je ondernemingsplan hebt geschreven. Je hebt dan immers overzicht over wat komen gaat! Lees hier onze tips voor een inleiding van je ondernemingsplan.
Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan. Je kunt ook een kijkje nemen bij ons portfolio van eerder geschreven ondernemingsplannen.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag
Plannable
Frankrijkstraat 315
6663 MB Nijmegen
+316 57 71 49 18
KVK: 66203813
Neem contact op via de mail
Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.