Maak nu een overtuigend financieringsplan

Een goed voorbeeld van een financieringsplan zorgt voor een snellere start van je totale financiële plan. Maar wat is een financieringsplan precies?​

3.218 downloads

Financieringsplan-voorbeeld

Wat is een financieringsplan?

Wat is een financieringsplan

Een volledig financieringsplan opstellen zonder goed voorbeeld is lastig. Daarom stellen wij een gratis financieringsplan voorbeeld voor je beschikbaar. Of je nu een BV, stichting of eenmanszaak gaat beginnen; doe er je voordeel mee. Maar, wat is een financieringsplan nu precies?

Een financieringsplan, soms ook financieringsbegroting genoemd, is een vast onderdeel van cijfermatige uitwerking van je ondernemingsplan. Voor de opstart van je onderneming zijn investeringen (weergegeven in je investeringsbegroting) nodig. Bijvoorbeeld in transportmiddelen zoals een bedrijfsauto, voorraad of een bedrijfspand. In een financieringsplan staat hoe je aan kapitaal komt om deze investeringen te gaan doen.

Start eerst met het maken van een investeringsplan

Onze tip is begin met het opstellen van een investeringsbegroting. Dan heb je overzichtelijk op papier staan wat je allemaal nodig hebt voor de start van je onderneming en wat de kosten hiervoor precies zijn. Als je dit eenmaal in beeld hebt gebracht, ga je naar stap 2: het financieringsplan. 

In het financieringsplan ga je kijken hoeveel van de investeringen je zelf kunt dragen en waarvoor je bij derden moet aankloppen. Je financieringsplan geeft dus weer welke investeringen met eigen vermogen en welke met vreemd vermogen gefinancierd gaan worden. Simpel gezegd: in een financieringsplan staat waar het geld vandaan komt om de investeringen voor de start van je onderneming te kunnen doen.

Financieringsbegroting voorbeeld

Begrippen van het financieringsplan uitgelegd​

Eigen vermogen​

Eigen vermogen bestaat onder andere uit eigen geld, maar ook uit (achtergestelde) leningen van familie en vrienden. Verder kan crowdfunding hieronder vallen. Ook ingebrachte middelen vanuit investerings- of participatiemaatschappijen kunnen tot eigen vermogen gerekend worden. 

Een gouden stelregel is dat je onderneming minimaal met ongeveer 30% eigen vermogen gefinancierd moet zijn. Dit is wel afhankelijk van de activiteit van je onderneming. Bijvoorbeeld kapitaalintensieve bedrijven in de industrie zijn gevoeliger voor schommelingen in de economie. Zij hebben hogere buffers nodig dan bijvoorbeeld een nagelstudio. De verhouding eigen vermogen ten opzichte van vreemd vermogen wordt solvabiliteit genoemd. Meer achtergrondinformatie over solvabiliteit kan je hier lezen

Een solvabiliteit van minimaal 30% zorgt voor een gezonde balans én is bovendien voor banken of kredietverstrekkers een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van leningen.

Financieringsplan-uitleg
Bijsturen-businessplan

Vreemd vermogen​

Vreemd vermogen bestaat uit de beschikbaar gestelde leningen van banken of andere kredietverstrekkers. In vreemd vermogen wordt onderscheid gemaakt tussen korte termijn schulden (bijvoorbeeld crediteuren of te betalen belastingen) en lange termijn schulden (bijvoorbeeld een hypotheek of een langlopende lening voor bedrijfsmiddelen). Zodra de termijn langer is dan één jaar, kan de schuld als langlopend worden gezien. Dit onderscheid moet je maken in je financieringsplan.

“Een gouden stelregel is dat je onderneming minimaal met ongeveer 30% eigen vermogen gefinancierd moet zijn.”

Waarom maak je een financieringsplan?

Waarom een financieringsplan

Een financieringsplan brengt de financiële verwachtingen van je bedrijf in kaart. Je maakt een financieel plan daarom in de eerste plaats voor jezelf. Zo weet je hoe je alle zakelijke investeringen kunt gaan opvangen. Verder kan je andere partijen, zoals banken en investeerders, met een financieringsplan snel aantonen wat je van hen verwacht. Zo creer je snel overzicht wat nodig is om je bedrijf goed op te starten. 

Wat staat er in een financieringsplan?

Een financieringsplan bevat overzicht van de verwachte investeringen en de manier hoe je deze gaat financieren. De hierboven genoemde verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen komt hierin terug. Hoe meer vreemd vermogen, denk aan bankleningen of crowdfunding, je gaat aanvragen, hoe uitgebreider je financieringsplan moet zijn. Om snel op weg te gaan kan je gebruik maken van een handige template. Dit invulmodel helpt je om de juiste onderdelen van je finacieringsplan op te nemen en eenvoudig te vullen. Dit scheelt je veel tijd. 

wat staat er in een financieringsplan

Hoe stel je een financieringsplan op?

hoe stel je een financieringsplan op

Als je ons voorbeeld financieringsplan (PDF) hebt gedownload, neem dan zeker even een kijkje bij onze template voor je financiele plan. Deze template bevat, naast je financieringsplan, ook alle andere hoofdstukken die de cijfermatige onderbouwing van je bedrijf vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een exploitatiebegroting, liquiditeitsprognose en investeringsplan. Alles zit in deze template opgenomen om een gedetailleerd plan voor je eigen bedrijf te maken. Zo bespaar je veel tijd en maak je een vliegende start met je financiele plan. 

Financieringsplan voorbeeld PDF

Hieronder zie je een financieringsplan voorbeeld. Dit financieringsplan is afkomstig uit ons voorbeeld ondernemingsplan van koffiebar Tutti, dat je geheel gratis kunt downloaden. Dit kan je helpen bij het opstellen van je eigen ondernemingsplan. Zo zie je direct wat je naast een financieringsplan nog meer in een ondernemingsplan hoort te zetten. Download hier de PDF van ons financieringsplan voorbeeld:

financieringsbegroting voorbeeld
pijl links 2

Download template voor je Financiele Plan

Financieel-plan

Als je echt serieus aan de slag wilt met je financiele plan, dan moet je deze template voor je financieringsplan hebben. In deze handige Excel zijn alle belangrijke hoofdstukken van een Financieel Plan al voor je gemaakt. Je kunt gemakkelijk je eigen gegevens vullen en de grafieken en tabellen worden automatisch gevuld. Zo bespaar je veel tijd en maak je tot 3x sneller een Financieel Plan.

0
Ondernemers gingen je voor

9,2 beoordeling

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×