Een liquiditeitsbegroting wordt vaak in één adem genoemd met een cashflow– of liquiditeitsprognose. Deze drie begrippen betekenen grofweg hetzelfde. Een liquiditeitsbegroting is een overzicht van alle vermoedelijke ontvangsten en betalingen in een bepaalde periode. Vermoeddelijk? Ja, het gaat dus inderdaad over toekomstige ontvangsten en betalingen. Ontvangsten zijn bijvoorbeeld inkomsten uit de verkoop van je product of dienst en betalingen zijn bijvoorbeeld inkoop, salarissen van personeel en huur van je bedrijfspand.
Onze voorkeur is om een maandelijkse periode aan te houden voor je liquiditeitsbegroting. Bij een maandelijkse periode heb je namelijk een beter en gedetailleerder liquiditeitsoverzicht, waardoor je tevens meer inzicht hebt in de cijfers van je bedrijf. Andere opties zijn om de liquiditeitsbegroting op te stellen per kwartaal of zelfs per jaar. Echter zie je dan niet in één oogopslag of je iedere maand voldoende cash hebt om je facturen te betalen, om grondstoffen in te kopen of om te investeren in bijvoorbeeld een bestelbus of een verbouwing. Met een liquiditeitsprognose kan je dus een vinger aan de pols houden op financieel gebied.
Een betrouwbare liquiditeitsbegroting maken is dus essentieel voor een goede financiële besturing van je bedrijf. Zodra blijkt dat je aan het eind van de maand te weinig liquide middelen overhoudt, kan je de rekeningen niet meer betalen en staat de toekomst van je bedrijf op het spel. Met het opstellen van een liquiditeitsbegroting signaleer je die mogelijke krapte tijdig en kan je passende maatregelen nemen. De geplande investeringen in een bestelbus of een verbouwing kun je dan bijvoorbeeld met 6 maanden uitstellen, als uit je liquiditeitsoverzicht blijkt dat je dan wél voldoende cash hebt om te investeren.