Bedrijfsplan

Bedrijfsplan: hét startpunt voor je eigen bedrijf

Als je een onderneming gaat starten dan ontkom je er niet aan om een goed bedrijfsplan te maken. In dit bedrijfsplan, ook wel ondernemingsplan of businessplan genoemd, beschrijf je voor jezelf hoe je toekomstige bedrijf eruit gaat zien. Je maakt een concrete beschrijving over hoe onderscheidend je product of dienst is en brengt de markt (inclusief concurrenten) in beeld. Dit zijn enorm waardevolle inzichten voor jou als ondernemer en voor de toekomstige koers van je bedrijf. Een bedrijfsplan is daarmee onmisbaar voor iedere startende ondernemer. Maar, hoe ziet een bedrijfsplan er precies uit? Dat leggen we je hier verder uit. 

Dit kan je verwachten op deze pagina:

2. Wat is een bedrijfsplan precies?

Wat is een bedrijfsplan

Een bedrijfsplan is een geschreven document waarin staat hoe je toekomstige bedrijf eruit gaat zien. Je brengt kansen en risico’s in kaart, beschrijft welke activiteiten je gaat ondernemen en je zet op een rijtje welke investeringen hiervoor nodig zijn. Het is belangrijk om je visie over je toekomstige onderneming op te schrijven in een bedrijfsplan zodat je concreet maakt welke aannamen en verwachtingen je hebt. Op deze manier kan je deze uitgangspunten makkelijk toetsen bij anderen door je ondernemingsplan met ze te delen. Dit levert je waardevolle feedback op over de manier hoe jij je bedrijf moet gaan starten.  

“By failing to prepare, you are preparing to fail”
Benjamin Franklin
Amerikaans politicus, wetenschapper en moralist

3. Waarom maak je een bedrijfsplan?

Een bedrijfsplan is een absolute must voor iedere startende ondernemer. Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat ondernemers die een bedrijfsplan maken een grotere succeskans hebben dan ondernemers die dit niet doen. Niet zo gek eigenlijk, een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Toch is een ondernemingsplan vaak niet verplicht, zeker niet als je een bedrijf kunt starten met eigen middelen en geen externe financiering nodig hebt. Ook in dit geval is het handig om voor jezelf je doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee verder uit te werken.

Zeg nou zelf, als je met de auto naar een specifieke bestemming toe wilt rijden, dan heb je toch ook liever een routekaart of -beschrijving bij je?  

Een ondernemingsplan geeft je inzicht
Bedrijfsplan doelen

Een van de belangrijkste misvattingen over een bedrijfsplan is dat je deze alleen maakt voor derden, zoals banken of investeerders. Dit is absoluut onjuist. Je schrijft een bedrijfsplan in de eerste plaats voor jezelf. Door jezelf te dwingen om zaken over je toekomstige bedrijf uit te werken ga je dingen concreet maken. Zo weet je waar de pijnpunten zitten en welke zaken je nog verder moet uitzoeken. Hoe zit het bijvoorbeeld met belangrijke partners met wie je gaat samenwerken, zoals leveranciers? Of welke verzekeringen heeft je bedrijf straks nodig om de risico’s goed af te dekken? En hoeveel verkopen moet je doen om break-even te draaien? Met een uitgewerkt bedrijfsplan op zak heb je al deze dingen in kaart gebracht. Zo kan je gemakkelijk bijsturen als dingen nét even anders lopen dan gedacht. 

Een bedrijfsplan is verplicht als je financiering gaat aanvragen
Bedrijfsplan financiering

Voor de opstart van je bedrijf is vaak externe financiering nodig van bijvoorbeeld je bedrijfspand, machines of voorraad. Als je een financiering bij de RabobankABNING of het UWV gaat aanvragen is een ondernemingsplan verplicht. Je kunt met je ondernemingsplan aan deze partijen snel inzichtelijk maken of je bedrijfsidee haalbaar is, welk bedrag je wilt lenen en wanneer je dit denkt terug te gaan betalen. Je krijgt bij deze partijen vaak maar één kans om een goede indruk te maken, dus zorg voor een goed uitgewerkt en professioneel ondernemingsplan. Met een overtuigend ondernemingsplan is de kans dat je financiering krijgt vele malen groter. 

4. Onderdelen van een bedrijfsplan

Een bedrijfsplan bestaat altijd uit een vast aantal onderdelen. De specifieke inhoud verschilt natuurlijk en is ook afhankelijk van in welke branche je een onderneming gaat starten. Grofweg bestaat een ondernemingsplan altijd uit de volgende drie hoofdstukken. 

1. Ondernemer

Het eerste hoofdstuk van je bedrijfsplan gaat over jou als ondernemer. Je specifieke kwaliteiten als ondernemer staan hierin centraal. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor type ondernemer je hebt en waar je sterke- en zwakke punten liggen. 

Mocht je het lastig vinden om je eigen kwaliteiten als ondernemer te bepalen dan kan een ondernemers-test van bijvoorbeeld E-scan of Qredits een mooi startpunt zijn. Op basis van een vragenlijst krijg je een handig rapport dat je inzicht geeft in je sterke- en zwakke punten. 

Bedrijfsplan ondernemer

Je kunt als ondernemer niet alles zelf doen binnen je bedrijf. Zijn er zaken die je minder goed kan? Zoek actief naar samenwerking met andere partijen of besteed zaken uit. Zo kun jij je richten op onderdelen waar je wél goed in bent.

Bedrijfsplan onderneming

2. onderneming

Het volgende hoofdstuk van je bedrijfsplan gaat over de bedrijfsactiviteiten. Je beschrijft welk probleem of behoefte je in de markt hebt gesignaleerd en hoe je product of dienst hier vervolgens op gaat inspelen. Door de structuur aan te houden van probleem-oplossing creeer je het onderscheidend vermogen van je bedrijf in de markt. Ga ook in op trends die je ziet in de markt en waarom het een goede timing is om nu met je bedrijf te gaan beginnen. Je kunt hiervoor goed de sites van het CBS en Rabobank Cijfers en Trends gebruiken. Ook het vermelden van bedrijfsgegevens zoals je KVK- en BTW-nummer, adres- en contactgegevens horen in dit hoofdstuk thuis. 

De kern van je bedrijf is altijd je ‘why’  zoals Simon Sinek dit noemt. Je why is de kern van je bedrijf, je bestaansrecht. Ga eens op basis van onderstaande filmpje na wat jouw ‘why’ is?   

Financieel plan ondernemingsplan

3. Financieel plan

Tot slot is het laatste hoofdstuk van je bedrijfsplan het financieel plan. Waar je in de eerste twee hoofdstukken vooral kwalitatieve informatie hebt geschreven is het nu tijd voor het kwantitatieve deel. Een financieel plan bestaat over het algemeen uit vier delen: een investeringsbegroting, financieringsbegroting, exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Je schetst hiermee het cijfermatige scenario voor de komende twee tot drie jaar. Dit geeft je inzicht in je financiele doelstellingen en de mogelijkheid om bij te sturen. 

5. Begrippen bedrijfsplan

Begrippen bedrijfsplan

Je zult al snel merken dat er veel begrippen en onderdelen in je bedrijfsplan thuishoren waar je nog nooit van hebt gehoord. Wie kent er bijvoorbeeld een SWOT-analyse, DESTEP-model of het vijfkrachtenmodel van Porter? Het is daarom handig om vooraf wat informatie over al deze begrippen in je bedrijfsplan te lezen. 

6. Tips bedrijfsplan en schrijf in #9 stappen je eigen plan [stappenplan]

Tips bedrijfsplan

Het schrijven van een bedrijfsplan waarschijnlijk geen dagelijkse kost voor je zijn. Sterker nog, de meeste ondernemers schrijven in hun leven slechts één bedrijfsplan. Daarom is het handig dat je wat concrete tips krijgt over hoe een goed bedrijfsplan eruit ziet en waar je op moet letten. Wij delen hier handige tips voor je eigen plan: tips ondernemingsplan.

Veel ondernemers vragen zich af waar ze precies moeten beginnen bij het schrijven van hun bedrijfsplan. Om je goed op weg te helpen delen we een #9 delig stappenplan om direct aan de slag te gaan met je eigen bedrijfsplan

7. Branches bedrijfsplan

Stappenplan bedrijfsplan

Of je nu een ondernemingsplan in de zorg, bouw of voor een webshop gaat starten: een ondernemingsplan is altijd maatwerk en dient toegespitst te worden op jouw onderneming. Geen plan is dus hetzelfde. Lees hier waar je op moet letten als je in een specifieke branche gaat starten. 

Wist je dat er in Nederland ieder jaar meer dan 200.000 nieuwe bedrijven worden gestart?
kvk ondernemingsplan
Kamer van Koophandel
Informatie

8. Voorbeeld bedrijfsplan downloaden

Als je gaat starten met het schrijven van je bedrijfsplan dan is een goed voorbeeld wel zo handig. Wij hebben een voorbeeld bedrijfsplan voor je uitgewerkt van koffiebar Tutti. Je kunt dit bedrijfsplan gratis en vrijblijvend downloaden om te zien welke hoofdstukken er in een bedrijfsplan zitten en hoe je dit verder uitwerkt: download voorbeeld bedrijfsplan

Compleet invulmodel voor jouw bedrijfsplan

All-in-one sjabloon downloaden

✓  Alle #8 relevante hoofdstukken
✓  Handige tips & voorbeelden

✓  Vooropgemaakte lay-out
✓  Inclusief gedetailleerd Financiel Plan

✓  Alles is aanpasbaar in Word
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Compleet ondernemingsplan
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×