ondernemingsplan

Ondernemingsplan

1. Je bedrijfsplan als routekaart voor succes met je eigen bedrijf

Voor informatie voor je ondernemingsplan ben je hier aan het juiste adres! Wij hebben een dikke XXL-pagina voor je geschreven met daarin alle informatie over ondernemingsplannen. Of het nu gaat om het doel, inhoudsopgave, voorbeelden of tips; alles staat hier voor je gebundeld, zodat jij een vliegende start kunt maken met je eigen ondernemingsplan!

Dit kan je verwachten op deze pagina:

2. Wat is een ondernemingsplan precies?

Wat is een ondernemingsplan

In de praktijk worden de termen ondernemingsplan, bedrijfsplan en businessplan vaak door elkaar gebruikt. In feite betekenen deze begrippen hetzelfde. Een ondernemingsplan is niets meer dan een uitgebreide beschrijving over hoe jij je bedrijf gaat opstarten. Je beschrijft wat de kansen en risico’s zijn, met wie je gaat samenwerken, welke investeringen je nodig hebt om je bedrijf op te starten en hoe je dit gaat financieren. Verder leg je uit hoe je aan klanten gaat komen en wie er precies in je doelgroep vallen. Je vat alles samen in één plan zodat je anderen gemakkelijk en snel kunt informeren over wat je precies van plan bent.

“A goal without a plan is just a wish”
Antoine de Saint
Antoine de Saint
Auteur

3. Waarom maak je een ondernemingsplan?

Oké, nu weet je wat een ondernemingsplan (ongeveer) is en welke onderwerpen erin beschreven worden. Maar waarom maak je nu precies een ondernemingsplan?

Het geeft inzicht
Hoe ziet een ondernemingsplan eruit

In de eerste plaats schrijf je een ondernemingsplan voor jezelf. In een ondernemingsplan zet je alle kansen en risico’s op een rijtje. Dat is verdomd handig om te weten als startende ondernemer. Je kunt snel checken of je iets bent vergeten en direct bijsturen als je toch iets over het hoofd hebt gezien. Doe dit vooral vooraf; als je eenmaal met je bedrijf bent gestart is het doorvoeren van veel aanpassingen lastig. Je krijgt vaak maar één kans om een goede indruk te maken op je klanten. Zie het ondernemingsplan daarom als een blauwdruk voor je toekomstige bedrijf. De KVK zegt over het belang van een ondernemingsplan het volgende:

Je neemt financiers en andere externe partijen snel mee in je plannen
Eisen-banken-en-financiers

Ook voor partijen als de RabobankINGABN of het UWV is een ondernemingsplan verplicht. Mocht je externe financiering, subsidie of investering nodig hebben voor de opstart van je bedrijf, dan is een ondernemingsplan noodzakelijk. Je kunt met je ondernemingsplan aan deze partijen snel inzichtelijk maken wat je van plan bent, welk bedrag je wilt lenen en wanneer je dit gaat terugbetalen. Met een goed en overtuigend ondernemingsplan is de kans dat je financiering krijgt daarom vele malen groter. Zorg daarom dat je direct een kwalitatief goed stuk aanlevert bij deze partijen.

4. Onderdelen van een ondernemingsplan

Laten we eens verder gaan met de onderdelen uit een ondernemingsplan. Wil je meer in detail weten welke onderdelen in ondernemingsplan staan, kijk dan hier: onderdelen ondernemingsplan. Een ondernemingsplan bestaat vrijwel altijd uit de volgende drie hoofdstukken. 

1. De Ondernemer

De eerste vragen die jij jezelf kan stellen bij het maken van een ondernemingsplan zijn: wat voor ondernemer ben ik? Waar ben ik goed in? Wat voegen mijn persoonlijke kwaliteiten toe aan het bedrijf? En welke zaken kan ik minder goed? Wat ga ik daarom uitbesteden en wat doe ik zelf?

Om inzicht te krijgen in waar je sterke- en zwakke punten liggen als ondernemer kan je een ondernemers-test doen van bijvoorbeeld Qredits. Je krijgt vervolgens een mooi rapport waaruit je informatie kunt halen om je kwaliteiten als ondernemer te beschrijven in je ondernemingsplan.

In het eerste hoofdstuk van het ondernemingsplan staan jouw kwaliteiten als ondernemer namelijk centraal. Hoe werk je het liefst samen met andere partijen? Voer je alle taken zelf uit of geef je liever werk uit handen? Werk je liever praktisch of conceptueel? Dit zijn allemaal vragen die beantwoord moeten worden in het eerste hoofdstuk van je ondernemingsplan. Beschrijf bijvoorbeeld ook welke expertise jij bezit zoals het vakmanschap van een timmerman, het bouwen en optimaliseren van websites of het schrijven van (commerciële) teksten. Jouw kwaliteiten gaan namelijk uiteindelijk het verschil maken in je bedrijf.

Ondernemer ondernemingsplan
Financieel plan ondernemingsplan

2. De onderneming

In het tweede hoofdstuk van het ondernemingsplan beschrijf je welke product of dienst je met je bedrijf gaat aanbieden. Het krachtigst is om te schrijven vanuit een behoefte of probleem in de markt. Vervolgens beschrijf je hoe jouw product of dienst dit probleem voor de klant gaat oplossen. Op welke manier is jouw product of dienst anders dan het huidige aanbod in de markt? En waarom doen geen van je concurrenten dit al?

Heb je wat moeite om je onderscheidend vermogen scherp te krijgen? Bekijk dan eens (ietwat gedateerde, maar nog steeds relevante) onderstaande video van Simon Sinek, waarin hij uitlegt dat je startpunt van je onderscheidend vermogen het “why” moet zijn. Dit is het onderscheidend vermogen van je onderneming in vergelijking met anderen in de markt. 

Marktanalyse

Het tweede hoofdstuk van je ondernemingsplan bevat ook altijd een goede marktanalyse. Het is belangrijk om voordat je met je bedrijf start de markt goed in beeld hebt. Welke trends zijn er op dit moment aan de gang? En waarom is nú de beste tijd om met je bedrijf te beginnen? Dit zijn allemaal vragen waarop je antwoord moet geven in je marktanalyse. Handige sites die je goed op weg helpen zijn het CBS en Rabobank Cijfers en Trends. Deze sites helpen je om je trends te onderbouwen met statistieken, zodat je goed beslagen ten ijs komt. 

Financieel plan ondernemingsplan

3. Financieel plan

Het derde en laatste hoofdstuk van je ondernemingsplan is een financieel plan. Het financiële plan is de cijfermatige uitwerking van je ondernemingsplan. In het financiële plan zet je alle investeringen en kosten op een rijtje. Verder maak je een prognose over de winstgevendheid van je bedrijfsmodel. Zo krijg je een goed beeld over de (financiële) haalbaarheid van je bedrijf.

5. Begrippen ondernemingsplan

Begrippen ondernemingsplan

USP’s, verdienmodellen, rechstvormen. Alle begrippen uit het ondernemingsplan brengen je al snel aan het duizelen. Het is wel goed om beslagen ten ijs te komen als het over de inhoud van je ondernemingsplan gaat. Weet daarom wat al deze begrippen inhouden. Om je wat wegwijs te maken in dit begrippenbos hebben we een pagina voor je geschreven met daarin uitleg van de belangrijkste begrippen. Ze staan hier voor je op een rijtje: begrippen ondernemingsplan.  

6. Tips ondernemingsplan

Tips ondernemingsplan

Als ondernemer schrijf je in je leven vaak maar één ondernemingsplan. Daarom is het handig om wat tips te krijgen waar je op moet letten bij het maken van een ondernemingsplan. We delen graag onze ervaring van meer dan 500 trajecten met startende ondernemers: tips ondernemingsplan. 

7. Branches ondernemingsplan

Branches bedrijfsplan

Geen ondernemingsplan is hetzelfde. Of je nu een bedrijf gaat beginnen in de horeca, detailhandel of een webshop: je ondernemingsplan is voor iedere branche verschillend. Per branche hebben wij tips, voorbeelden en handige informatie geschreven die je op weg helpen: branches ondernemingsplan.

Wist je dat er in Nederland ieder jaar meer dan 200.000 nieuwe bedrijven worden gestart?
kvk ondernemingsplan
Kamer van Koophandel
Informatie

8. Voorbeeld ondernemingsplan

Om je goed op weg te helpen heeft Plannable een voorbeeld ondernemingsplan voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan

Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan

All-in-one invulmodel downloaden

✓  Alle relevante hoofdstukken
✓  Handige tips & voorbeelden

✓  Vooropgemaakte lay-out
✓  Inclusief gedetailleerd Financiel Plan

✓  Alles is aanpasbaar in Word
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Compleet ondernemingsplan
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×