Financieel-Plan

Een goed ondernemingsplan bevat altijd een uitgewerkt financieel plan. Zonder een financieel plan is je ondernemingsplan niet volledig en heb je onvoldoende inzichtelijk hoe je toekomstige bedrijf eruit gaat zien. Het is daarom essentieel dat je een zo goed én compleet mogelijk financieel plan maakt voordat je begint met ondernemen. Op deze pagina lees je hoe een goed financieel plan in elkaar zit. 

Wat is een Financieel Plan?

Een financieel plan is de cijfermatige uitwerking van je ondernemingsplan. Je brengt met een financieel plan in kaart hoe de financiele situatie van je bedrijf zich (hopelijk) gaat ontwikkelen. Je hebt hierdoor scherp(er) waar de winst te behalen valt en waar eventuele risico’s zitten. 

Een goed financieel plan zet je als ondernemer ook aan het denken. Je leert welke scenario’s er mogelijk gaan spelen bij je bedrijf en wat de impact hiervan is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je verkopen met 20% minder zijn per maand dan gedacht in je prognose? Welke effecten heeft dit voor je vaste kosten? Maak je nog winst? In je financieel plan werk je deze scenario’s uit zodat je weet hoe je kunt bijsturen als dit zich later voordoet. 

Onderdelen Financieel Plan

Een financieel plan bevat altijd een vast aantal onderdelen. Met deze onderdelen zet je de verschillende financiele aspecten van je bedrijf op papier. De volgende 4 onderdelen zijn vrijwel altijd aanwezig in een financieel plan:

Investeringsplan

Je kunt het beste je financiele plan beginnen door het opstellen van een investeringsplan. Je geeft in een investeringsplan weer hoeveel geld er nodig is om jouw onderneming op te starten. Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen die je moet aanschaffen, zoals een bedrijfspand, een leaseauto, voorraad of een website. Je vraagt voor deze investeringen (altijd meerdere!) offertes op. Je maakt vervolgens in je investeringsplan een compleet overzicht van wat deze investeringen gaan kosten en waarom ze noodzakelijk zijn voor jouw onderneming.

investeringsplan
Financieringsplan

Financieringsplan

Stap twee van het financiele plan is je financieringsplan. Nu je overzicht van investeringen compleet is in je investeringsplan, ga je in het financieringsplan vermelden hoe je deze gaat betalen. Welk deel ga je bijvoorbeeld met spaargeld betalen? En voor welke investeringen zoek je een financierder? Na het maken van een financieringsplan heb je helder voor welk bedrag je bijvoorbeeld moet aanknoppen bij de bank of investeerder. Zorg voor een goede en gezonde verhouding (minimaal 30%) van geld dat je zelf inlegt en waarvoor je geld wilt lenen. 

Exploitatiebegroting

Het volgende onderdeel dat in je financiele plan thuis hoort is de exploitatiebegroting. In een exploitatiebegroting maak je duidelijk hoe je als ondernemer een boterham hoopt te gaan verdienen met je bedrijf. Simpel gezegd zet je in een exploitatiebegroting voor een bepaalde periode (meestal per jaar, maar kan ook per maand) op een rijtje welke omzet je verwacht te halen en welke vaste- en flexibele kosten je hebt. Door alle kosten goed door te rekenen kan je ook zien hoe winstgevend je bedrijf in potentie is. Gebruik hier ook weer scenario’s: wat als de kosten toch net wat hoger zijn dan je vooraf had gedacht? En wat doet een omzetdaling van 20% voor de winstgevendheid van je bedrijf? 

exploitatieprognose
liquiditeitsbegroting

Liquiditeitsprognose

De befaamde uitspraak ‘cash is king’ komt volledig tot z’n recht in het volgende hoofdstuk van je financiele plan: de liquiditeitsprognose. Met een liquiditeitsprognose zet je alle verwachte in- en uitgaande geldstromen in een bepaalde periode op een rijtje. Het is cruciaal om te weten of je nog voldoende geld op je bankrekening hebt staan om al je kosten en investeringen te kunnen betalen. Deze analyse maak je met een liquiditeitsprognose, zodat je financieel goed de vinger aan de pols kan houden van je bedrijf. Heb je bijvoorbeeld genoeg geld om een make-over te doen van je website? Of is het handiger om hier een aantal maanden mee te wachten? Dit soort strategische beslissingen maak je met een goede liquiditeitsprognose. 

“You must gain control over your money or the lack of it will forever control you.”
Waren buffet
Waren Buffet
Ondernemer en investeerder

Voorbeeld Financieel Plan

Voorbeeld ondernemingsplan pdf

Als je op zoek bent naar een voorbeeld van een uitgewerkt financieel plan dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben een voorbeeld ondernemingsplan van koffiebar Tutti geschreven mét daarin een compleet financieel plan. Je kunt dit voorbeeldplan gratis en vrijblijvend hier downloaden: download voorbeeld financieel plan.

Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan

Download invulmodel

✓  Alle relevante hoofdstukken
✓  Handige tips & voorbeelden

✓  Vooropgemaakte lay-out
✓  Inclusief gedetailleerd Financiel Plan

✓  Alles is aanpasbaar in Word
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Compleet ondernemingsplan
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×