Ondernemingsplan ZZP

Een overtuigend bedrijfsplan voor jou als zelfstandige
Als timmerman, zorgmedewerker, schilder of ICT’er is het bouwen van een eigen onderneming een geweldige uitdaging. Freelancers en ZZP’ers moeten namelijk aan veel dingen tegelijk denken, waarbij je al gauw het overzicht verliest. Een gedegen ondernemingsplan ZZP geeft je houvast. In een bedrijfsplan ZZP creëer je overzicht in kosten en inkomsten, stel je targets vast en laat je zien hoe je klanten gaat aantrekken. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht. En dat helpt weer om financiers en investeerders over de streep te trekken, mocht je op zoek zijn naar financiering voor je bedrijf.
Inhoud ondernemingsplan ZZP
Een businessplan voor ZZP’ers kent een aantal vaste onderdelen: ondernemer, onderneming en het financieel plan. Werk ieder van deze onderdelen gedegen uit en je hebt een stevig fundament voor jouw onderneming gecreëerd.
Ondernemer
Waar ben jij als ZZP’er goed in? Wat onderscheidt jouw onderneming van de concurrentie? Door het beschrijven van jouw kwaliteiten in je ondernemingsplan ZZP laat je als ondernemer zien waarom jij de juiste persoon bent, op het juiste moment én op de juiste plek!
Wat is jouw motivatie om voor jezelf te beginnen? Waar wil je over 5 jaar staan? Jouw drijfveren en doelstellingen vormen de basis voor duurzaam succes.
Een omschrijving van jou als ondernemer is niet volledig zonder ook zwakke punten te benoemen. Dit vergroot immers de geloofwaardigheid, niemand is perfect. Laat wel zien hoe je deze zwakke punten verbetert of reduceert, bijvoorbeeld door samen te werken met anderen. Doe een ondernemers- of talententest om jouw sterke en zwakke punten in kaart te brengen.


Onderneming
In een gedegen bedrijfsplan ZZP laat je zien hoe jouw aanbod een oplossing geeft voor een probleem bij de klant. Op welke manier(en) vervul jij de behoefte van jouw klant? Wat maakt jouw aanbod uniek? Wat doe je hierin anders dan de concurrenten?
Voer een gedegen marktonderzoek uit waarin je nagaat wat jouw doelgroep kenmerkt en wie de concurrenten zijn. Wat is de leeftijd van jouw klanten? Wat is hun inkomen? Waar gaat hun hart naar uit? En wat zijn hun belangrijkste uitdagingen? Kom van hieruit tot een onderscheidende positionering qua prijs, locatie, logistiek, sfeer en diensten. Gebruik bijvoorbeeld het CBS of Cijfers en Trends om je aannames te onderbouwen met feiten.
Een marketingplan maakt ook onderdeel uit van een ondernemingsplan ZZP. Je gaat hierin na hoe je potentiële klanten het beste kunt bereiken en maakt een plan voor het aanboren en onderhouden van relevante netwerken. Hoe maak je jouw onderneming zichtbaar via sociale media? Waar vind je (potentiële) klanten? Hoe kunnen geïnteresseerden je bereiken? Welke informatie is cruciaal om te vermelden op jouw website? Bouw je jouw website zelf, sluit je een abonnement af of laat je de website bouwen?
Financieel Plan
Een financieel plan voor ZZP’ers is opgebouwd uit een investeringsbegroting, financieringsplan, exploitatieprognose (tot 3 jaar vooruit) en een liquiditeitsprognose (op maandbasis). Creëer duidelijkheid voor jezelf door te berekenen wat je belangrijkste kosten zijn en wat je uurtarief moet zijn om een goede boterham te kunnen verdienen.
Bereken hoe je inkomsten er op maandbasis uitzien en of dit voldoende aansluit bij je maandelijkse (vaste) lasten. Ben je door seizoensfluctuaties bijvoorbeeld in staat om steeds voldoende geld in kas te houden?
Lang niet iedere ZZP’er of freelancer is financieel dermate geschoold dat hij / zij in staat is om alle administratie alleen te verzorgen. Het is dan ook aan te raden om jouw financiële plan met jouw accountant of boekhouder door te spreken.

Tip
Maak voor je financiële administratie gebruik van een betaalbaar en begrijpelijk online systeem, zoals QuickBooks of Yuki.
Aanvullende tips bedrijfsplan ZZP
Mogelijk dat je in het begin veel goedbedoelde adviezen van buiten krijgt. Het risico is dan dat je je af laat leiden en focus verliest. Blijf trouw aan je passie en drijfveren. Creëer daarom een duidelijk visie en hou hieraan vast.
Besteed uit waar dat kan. Niemand is goed in alles. Vraag anderen om taken over te nemen waar jij geen energie van krijgt. Bang dat je hieraan teveel geld kwijt bent? Schakel getalenteerde en betaalbare studenten in. Zeker in de beginfase bij de opstart van je eigen bedrijf is dit een handige manier om snel stappen te maken.
Ga vanaf de start van jouw onderneming de interactie aan met jouw (potentiële) klanten. Leg hen jouw product of diensten voor, vraag hen om feedback en pas je aanbod daarop aan. Je krijgt hierdoor een goed overzicht van de wensen en behoeften van je klanten.
Hou vast op het moment dat je tractie krijgt. Dit kan voorkomen in verschillende vormen. Van een bekrachtigend gesprek met een potentiele klant, tot je eerste opdracht. Grijp deze tractie vast en groei door op deze weg.
Voor wie schrijf je een ondernemingsplan ZZP?
Grote kans dat je als ZZP’er of freelancer geen financiering nodig hebt voor je bedrijf. Is een ondernemingsplan dan nog noodzakelijk? Zeker wel! Een ondernemingsplan schrijf je in eerste plaats voor jezelf. Niet voor de bank, niet voor investeerders, maar voor jezelf. Het dwingt je om jouw bedrijfsidee uit te werken op papier. Het is jouw verhaal, jouw bedrijf. Door het schrijven van een ondernemingsplan zie je niets over het hoofd. Je controleert of je overal goed over na hebt gedacht. Hoe zit het bijvoorbeeld met nieuwe opdrachten, hoe ga je die binnenhalen? Hoe ben je (online) vindbaar? Hoe is je aansprakelijkheid geregeld? Op welke manier ga je doorgroeien? Al deze vragen beantwoord je in een businessplan ZZP. Je bent je zodoende bewust van de kansen en risico’s van je bedrijfsidee én beschrijft hoe je hiervan gaat profiteren in de markt. Je legt in een ondernemingsplan dus de koers van je bedrijf vast voor de komende jaren.
Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan
All-in-ONe invulmodel
✓ Alle relevante hoofdstukken
✓ Handige tips & voorbeelden
✓ Vooropgemaakte lay-out
✓ Inclusief gedetailleerd Financiel Plan
✓ Alles is aanpasbaar in Word
✓ Direct downloaden en aan de slag

Een compleet voorbeeld ondernemingsplan gratis downloaden?

Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan.
Uitbesteden ondernemingsplan ZZP
Het hebben van een goed ondernemingsplan is onmisbaar voor iedere (startende) ondernemer. Ben je niet zo’n schrijver of heb je simpelweg geen tijd? Wij helpen je graag verder met het opstellen van een overtuigend ondernemingsplan voor jou als ZZP’er. Je kunt ons portfolio bekijken van eerder geschreven ondernemingsplannen. Overtuigd? Vraag hieronder direct een vrijblijvende offerte aan.
Hulp nodig bij het maken van je ondernemingsplan?
Deskundige professionals
Een team van ervaren professionals staat voor je klaar
Happy clients
Klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,9. Alles voor jouw tevredenheid
Aantoonbaar goed
Meer dan +50 ondernemers gingen je voor
Maatwerk
Wij geloven niet in standaard plannen. Bij ons krijg je altijd maatwerk
