Ondernemingsplan voor je bed & breakfast

Je begint je eigen bed & breakfast door het uitwerken van een goed ondernemingsplan. In dit ondernemingsplan werk je een concurrentie- en marktanalyse verder uit, doe je onderzoek naar je onderscheidend vermogen en kijk je bed & breakfast ook financieel haalbaar is. 

Maar, hoe maak je een goed ondernemingsplan voor jou B&B? Je leest tips en uitleg op deze pagina en je kunt een handige template downloaden. 

1.191 downloads

Ondernemingsplan Bed & Breakfast

Dit kan je op deze pagina verwachten

Inhoudsopgave bed and breakfast ondernemingsplan

Een overtuigend ondernemingsplan voor jouw B&B

Ben jij van plan om een Bed & Breakfast te starten? Maar kun je niet goed overzien wat je allemaal te wachten staat? Een sterk ondernemingsplan Bed & Breakfast is de sleutel tot een vliegende start én duurzaam succes. Het helpt je om kansen en risico’s in kaart te brengen, zodat je weet waar je aan toe bent in verschillende fasen van jouw project. Om je een duwtje in de rug te geven zetten we op deze pagina tips, voorbeelden en handige weetjes op een rijtje zodat jij met een overtuigend ondernemingsplan je eigen bed & breakfast kunt beginnen.

Kan ik zomaar een bed en breakfast beginnen?

Of je zomaar een bed & breakfast mag beginnen, hangt vooral af van je bestemmingsplan. Per gemeente wordt in een bestemmingsplan vastgesteld wat het gebruik van bijvoorbeeld een bedrijfspand of woning is. Veel woonhuizen hebben logischerwijs de bestemming “wonen”, waardoor je niet zomaar een B&B kunt beginnen. Om toch een Bed & Breakfast in een woning te kunnen beginnen, zal daarom een vergunning bij de lokale gemeente moeten worden aangevraagd om af te wijken van dit bestemmingsplan. Veel gemeenten willen hier vaak wel aan meewerken, omdat dit de aantrekkingskracht voor toeristen vergroot. 

Inhoud ondernemingsplan Bed & Breakfast

Bij het maken van een Bed & Breakfast ondernemingsplan is het van belang om drie aspecten gedegen uit te werken: ondernemer, onderneming en financieel plan.

1) Ondernemer

Dit hoofdstuk gaat over jouzelf als ondernemer: Wat zijn je ambities en waar liggen je sterke en zwakke punten? Zorg dat je verhaal aansluit bij wat een bank of investeerder wil horen. Heb je geen ervaring met het runnen van een Bed & Breakfast? Ga dan een tijdje stagelopen of betrek een ervaren concullega bij jouw business. Daarmee creëer je een natuurlijke overgang naar het openen van een professionele Bed & Breakfast.

Ondernemers
onderneming

2) Onderneming

Beschrijf het onderscheidend vermogen van je Bed & Breakfast. Wat maakt jouw onderneming uniek? Breng hier focus aan en beschrijf bijvoorbeeld of de Bed & Breakfast kindvriendelijk is of juist niet. Leg ook uit welke services jouw Bed & Breakfast biedt en waarom jij de aangewezen persoon bent om deze klantbehoeften te vervullen.

Maak een goede concurrentieanalyse om de concurrentie in kaart te brengen en definieer hoe (potentiële) klanten je kunnen bereiken. Omschrijf duidelijk wat de specifieke eigenschappen en voorkeuren van jouw doelgroep zijn. Wat is hun leeftijd? Welk comfort stellen zij op prijs? En welke activiteiten ondernemen zij graag?

Beschrijf je positionering qua prijs, locatie en activiteiten. Hoe dragen de sfeer en activiteiten van jouw Bed & Breakfast bij aan het creëren van meer omzet?

Denk aan de juiste vergunningen zoals een omgevingsvergunning voor eventuele verbouwingen of een drank- en horecavergunning voor het geval je alcoholische dranken gaat verkopen.

Controleer het bestemmingsplan met de gemeente en betrek hen actief bij je plannen door jouw ondernemingsplan Bed & Breakfast met hen te delen.

De veiligheid van je gasten staat voorop. Welke voorzieningen heb jij om brandgevaar te voorkomen? Wat is jullie hygiënebeleid?

Zorg voor een goed registratiesysteem zodat je gastenlijst altijd up to date is en je gemakkelijk veranderingen kunt doorvoeren.

Maak duidelijk waar klanten informatie kunnen krijgen en een kamer kunnen boeken. Plaats je jouw Bed & Breakfast op een boekingswebsite zoals TripAdvisor of AirBNB? Of ontwikkel je een eigen website?

3) Financieel Plan

Als Bed & Breakfast heb je veel vaste kosten zoals je hypotheek, onderhoud en GWL, terwijl je inkomsten sterk seizoensgerelateerd zijn. In de zomer is de bezetting doorgaans maximaal en in de winter minimaal.

Breng goed in kaart hoe je inkomsten er op maandbasis uitzien en of dit voldoende aansluit bij je maandelijkse (vaste) lasten. Ben je door de seizoensfluctuaties in staat om steeds voldoende geld in kas te houden?

Maak in ieder geval een investeringsbegrotingfinancieringsplanexploitatieprognose (tot drie jaar vooruit) en een liquiditeitsprognose op maandbasis. Zo weet je direct waar je (financieel) aan toe bent.

financieel plan ondernemingsplan
Ondernemingsplan B&B

Aanvullende tips ondernemingsplan Bed & Breakfast

Hieronder zetten we nog een #5 tal tips op een rijtje waar jij je voordeel mee kunt doen bij het openen van een bed & breakfast én in de voorbereidende fase bij het schrijven van je ondernemingsplan.

Download voorbeeld ondernemingsplan

Ben je benieuwd hoe een goed ondernemingsplan eruit ziet? Download dan gratis en vrijblijvend ons voorbeeld ondernemingsplan van Koffiebar Tutti.

Je kunt eenvoudig zien hoe de opbouw eruit ziet en welke structuur het document bevat. Verder zie je hoe je een ingevuld voorbeeld ondernemingsplan kunt presenteren. Dit voorbeeldplan dient als inspiratie voor je eigen ondernemingsplan. Download nu gratis dit voorbeeld ondernemingsplan.

Wil je echt stappen zetten met je ondernemingsplan voor je B&B?

Dan start je met onze handige template, waarmee je in een handomdraai je eigen ondernemingsplan voor je bed en breakfast maakt. In dit document zijn alle relevante hoofdstukken opgenomen, zodat je eenvoudig je eigen gegevens kunt vullen. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie mist. 

Je kunt dus voor jezelf rust en inzicht creeren én je kunt anderen gemakkelijk meenemen in je plannen, met behulp van deze template. Dit is een must voor iedere ondernemer die serieuze stappen wilt zetten. 

Ondernemingsplan-template-aanpassen-huisstijl
pijl rechts

Maak 3x sneller een professioneel ondernemingsplan voor je bed & breakfast

Ondernemingsplan-template

Je maakt een vliegende start met je ondernemingsplan voor je bed en breakfast met behulp van deze template. Alle relevante hoofdstukken staat hierin, klaar om gevuld te worden in standaard Word. Inclusief gedetailleerd Financieel Plan in Excel. Bespaar veel tijd en maak snel een professioneel ondernemingsplan.

0
Ondernemers gingen je voor

9,2 beoordeling

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×