Start met een goede exploitatieprognose

Een volledige exploitatiebegroting maken zonder goed voorbeeld is lastig. Wij stellen daarom gratis een exploitatiebegroting voorbeeld in PDF voor je beschikbaar. Daar komen we later op terug. Laten we eerst bij het begin beginnen.

3.451 downloads

Exploitatieprognose-voorbeeld

Exploitatiebegroting betekenis: wat is het precies?

Wat is een exploitatiebegroting

Als jij als ondernemer een eigen bedrijf gaat beginnen is het handig dat je hiermee een goede boterham kunt verdienen. Simpel gezegd betekent dit dat je meer geld verdiend dan je uitgeeft. Met een zogenoemd verdienmodel zet jij als ondernemer uiteen hoe jij met jouw onderneming geld gaat verdienen. Begin hierbij het begin: omzet. Dit is het totaalbedrag aan verkopen in een bepaalde periode. Bijvoorbeeld het totaalbedrag aan verkochte belegde broodjes, de hoogte van het bedrag aan abonnementsgelden of gerepareerde auto’s. Gebruikelijk is om voor deze periode minimaal één jaar aan te houden. 

In een exploitatiebegroting, soms ook wel een omzetprognose of exploitatieprognose genoemd, bereken je de omzet en kosten voor een langere periode van één tot drie jaar. Je werkt dus je verdienmodel uit in een exploitatiebegroting. Kort gezegd kan je de verwachte omzet in een periode berekenen met de volgende formule:

Omzet = aantal verkochte producten x verkoopprijs

Afhankelijk van je type bedrijf kan je hier ook rekenen met uurtarief (bijvoorbeeld dienstverleners of ZZP’ers) of de gemiddelde omzet per klant (bijvoorbeeld in de horeca). De verwachte omzet is geheel afhankelijk van je potentiële markt.

Rekenvoorbeeld omzet

Rekenvoorbeeld exploitatieprognose

Een koffiezaak is 7 dagen per week open. Iedere maand worden er 1.500 koppen koffie verkocht. De prijs van een kop koffie is € 2,5-. De omzet is het aantal verkochte koppen koffie maal de verkoopprijs. De formule hiervoor is p x q waarbij p staat voor prijs en q staat voor hoeveelheid (quantity).

p x q = omzet
2,5 x 1.500 = € 3.750,- omzet per maand

Je kunt zo de omzet per productcategorie bepalen om je totale omzet te berekenen. In ons voorbeeld van een koffiezaak kan je bijvoorbeeld ook de omzet van broodjes, koekjes en frisdrank berekenen. Tel de omzetten van de afzonderlijke productgroepen bij elkaar op voor de totale omzet in een bepaalde periode.

Waarom een exploitatieprognose?

Realistische prognoses zijn een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Door een goede inschatting te maken met behulp van je exploitatieprognose, breng je omzet en kosten in beeld en weet je of je winst of verlies gaat maken in een bepaalde periode. Je creërt hierdoor voor jezelf inzicht en kan bijsturen als dingen toch anders lopen. Feitelijk is dit natuurlijk de kern van ondernemen. 

Met een exploitatiebegroting zie je dus in één oogopslag of je met het bedrijf dat je wilt gaan starten voldoende geld kunt verdienen. Handig om te weten voordat je begint met ondernemen natuurlijk, dit kan je een hoop ellende besparen. 

Want zeg nou zelf, je weet toch liever waar je aan toe bent? 

Begin met een goed marketingplan

Begin met een goed marketingplan

Onze tip: begin met een goed marketingplan. Is er een markt voor je product of dienst? Hoe ziet deze eruit? En, hoe speel je hier vervolgens goed op in? In een marketingplan breng je de markt in beeld en onderzoek je of er behoefte is aan jouw product of dienst bij je potentiële klant. Een handige site hiervoor is het CBS, waar je verkoopcijfers per branche kunt opvragen. Bijvoorbeeld een op te starten videotheek, terwijl hier tegenwoordig weinig behoefte naar is, zal moeilijk een winstgevende exploitatiebegroting op kunnen stellen. Een goede voorbereiding en uitgebreid onderzoek is een absolute must. Vraag bijvoorbeeld feedback aan je potentiele klanten, wat vinden ze goed aan je product en wat niet? Welke alternatieven gebruiken ze nu? En zijn ze bereid om te gaan betalen voor je product als het op de markt komt? Allemaal essentiele inzichten die onderbouwen of er markt is voor je product. 

Wat kan een exploitatiebegroting je opleveren?

Het geeft je inzicht

Dwing jezelf een exploitatiebegroting op te stellen zodat targets voor iedereen helder zijn. Je weet waar je aan toe bent en wat je minimaal maandelijks dient te realiseren. Met heldere inzichten kan je beter vooruit plannen, waardoor je minder snel verrast zult zijn.

Inzicht exploitatiebegroting
Bijsturen-businessplan

Bijsturen als dingen anders lopen dan gedacht

Door de werkelijke gerealiseerde omzet te vergelijken met de prognose, kan je direct bijsturen. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om de omzet te vergroten door speciale acties? Zijn er mogelijkheden om in de kosten te snijden? Je signaleert hierdoor tijdig en je kunt snel bijsturen.

Voorwaarde voor de bank of andere financiers

Een eis vanuit banken of financiers voor het verstrekken van leningen is een goed onderbouwde omzetprognose. Wat zijn de vooruitzichten van jouw onderneming voor de lange termijn? Is er sprake van een gezonde exploitatie, zodat rente en aflossing nu en in de toekomst terugbetaald kunnen worden?

Eisen-banken-en-financiers

Verschil exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting

In een liquiditeitsbegroting laat je per maand of per kwartaal je inkomsten en uitgaven zien. Dit gaat over de daadwerkelijke kasstromen die in- en uit je bedrijf gaan. Het optellen van deze maand- of kwartaal overzichten vormt een overzicht op jaarbasis. In een exploitatiebegroting begroot je bedragen per jaar én hou je ook rekening met kosten (maar geen uitgaven) zoals bijvoorbeeld afschrijving. 

Exploitatiebegroting voorbeeld PDF

Is je marktonderzoek compleet en ga je zelf een exploitatiebegroting opstellen? Wij hebben een exploitatiebegroting voorbeeld voor je beschikbaar gesteld. Hierin zet je de verwachte omzet af tegen de toegerekende- en niet toegerekende kosten. De exploitatiebegroting is afkomstig uit ons voorbeeld van een goed ondernemingsplan voor een horeca onderneming. Wij hebben bijvoorbeeld gerekend met een gemiddelde omzet per klant, op basis van een uitgebreide marktanalyse en actuele brancheonderzoeken. Je kunt dit complete ondernemingsplan, inclusief exploitatiebegroting, geheel gratis downloaden. Dit voorbeeldplan kan je inspiratie geven voor het opstellen van je eigen ondernemingsplan.

Download hier de exploitatiebegroting in PDF:​

Exploitatiebegroting voorbeeld pdf

Wil je echt stappen maken met je Financiele Plan?

Naast je exploitatiebegroting bestaat je financiele plan uit een aantal andere hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan een investerings- en financieringsplan of een liquiditeitsprognose. Als je echt stappen wilt zetten met je financiele plan, dan gebruik je onze template. Deze template bevat alle essentiele onderdelen van het financiele plan, zodat je gemakkelijk je eigen gegevens kunt vullen om tot een volledig plan te komen. Je bespaart hierdoor tijd en maakt in een handomdraai een professioneel financieel plan. 

pijl rechts

Download template voor je Financiele Plan

Financieel-plan

Als je echt serieuze stappen wilt zetten met je bedrijf, dan ga je aan de slag met je Financiele Plan. Begin hier niet met een leeg Atje, maar gebruik deze handige template waarin alle onderdelen van je Financiele Plan al zijn opgenomen. Van een investerings- tot financieringsplan en een liquiditeit- en exploitatiebegroting: het zit er allemaal in. Je kunt gemakkelijk je eigen gegevens vullen en de grafieken en tabellen worden automatisch gevuld. Zo bespaar je veel tijd en maak je tot 3x sneller een professioneel Financieel Plan.

0
Ondernemers gingen je voor

9,2 beoordeling

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×