ExploitatiE
begroting

Een volledige exploitatiebegroting maken zonder goed voorbeeld is lastig. Wij stellen daarom gratis een exploitatiebegroting voorbeeld in PDF voor je beschikbaar. Daar komen we later op terug. Laten we eerst bij het begin beginnen.

Wat is een exploitatiebegroting precies?

Wat is een exploitatiebegroting

Uit onderzoek blijkt dat idealen de belangrijkste reden zijn voor ondernemers om een bedrijf te starten, maar het verdienen van een goede boterham is ook erg handig. In een verdienmodel zet jij als ondernemer uiteen hoe jij met jouw onderneming geld gaat verdienen. Begin bij het begin: omzet. Dit is het totaalbedrag aan verkopen in een bepaalde periode. Gebruikelijk is om voor deze periode minimaal één jaar aan te houden. 

In een exploitatiebegroting, soms ook wel een omzetprognose of exploitatieprognose genoemd, bereken je de omzet voor een langere periode van één tot drie jaar. Kort gezegd kan je de verwachte omzet in een periode berekenen met de volgende formule:

Omzet = aantal verkochte producten x verkoopprijs

Afhankelijk van je type bedrijf kan je hier ook rekenen met uurtarief (bijvoorbeeld dienstverleners of ZZP’ers) of de gemiddelde omzet per klant (bijvoorbeeld in de horeca). De verwachte omzet is geheel afhankelijk van je potentiële markt.

Rekenvoorbeeld omzet

Rekenvoorbeeld exploitatieprognose

Een koffiezaak is 7 dagen per week open van 8.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Iedere maand worden er 1.500 koppen koffie verkocht. De prijs van een kop koffie is € 2,5-. De omzet is het aantal verkochte koppen koffie maal de verkoopprijs. De formule hiervoor is p x q waarbij p staat voor prijs en q staat voor hoeveelheid (quantity).

p x q = omzet
2,5 x 1.500 = € 3.750,- omzet

Je kunt zo de omzet per productcategorie bepalen om je totale omzet te berekenen. In ons voorbeeld van een koffiezaak kan je bijvoorbeeld ook de omzet van broodjes, koekjes en frisdrank berekenen. Tel de omzetten van de afzonderlijke productgroepen bij elkaar op voor de totale omzet in een bepaalde periode.

Begin met een goed marketingplan

Begin met een goed marketingplan

Onze tip: begin met een goed marketingplan. Is er een markt voor je product of dienst? Hoe ziet deze eruit? En, hoe speel je hier vervolgens goed op in? In een marketingplan breng je de markt in beeld en onderzoek je of er behoefte is aan jouw product of dienst bij je potentiële klant. Een handige site hiervoor is het CBS, waar je verkoopcijfers per branche kunt opvragen. Bijvoorbeeld een op te starten videotheek, terwijl hier tegenwoordig weinig behoefte naar is, zal moeilijk een winstgevende exploitatiebegroting op kunnen stellen. Een goede voorbereiding en uitgebreid onderzoek is een absolute must. Lees deze en andere tips in onze blog 8 onmisbare tips voor het opstellen van een perfect ondernemingsplan.

Wat kan een exploitatiebegroting je opleveren?

Het geeft je inzicht

Dwing jezelf een exploitatiebegroting op te stellen zodat targets voor iedereen helder zijn. Je weet waar je aan toe bent en wat je minimaal maandelijks dient te realiseren. Met heldere inzichten kan je beter vooruit plannen, waardoor je minder snel verrast zult zijn.

Inzicht exploitatiebegroting
Bijsturen-businessplan

Bijsturen als dingen anders lopen dan gedacht

Door de werkelijke gerealiseerde omzet te vergelijken met de prognose, kan je direct bijsturen. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om de omzet te vergroten door speciale acties? Zijn er mogelijkheden om in de kosten te snijden? Je signaleert hierdoor tijdig en je kunt snel bijsturen.

Voorwaarde voor de bank of andere financiers

Een eis vanuit banken of financiers voor het verstrekken van leningen is een goed onderbouwde omzetprognose. Wat zijn de vooruitzichten van jouw onderneming voor de lange termijn? Is er sprake van een gezonde exploitatie, zodat rente en aflossing nu en in de toekomst terugbetaald kunnen worden?

Eisen-banken-en-financiers

Exploitatiebegroting voorbeeld PDF

Is je marktonderzoek compleet en ga je zelf een exploitatiebegroting opstellen? Wij hebben een exploitatiebegroting voorbeeld voor je beschikbaar gesteld. Hierin zet je de verwachte omzet af tegen de toegerekende- en niet toegerekende kosten. De exploitatiebegroting is afkomstig uit ons voorbeeld van een goed ondernemingsplan voor een horeca onderneming. Wij hebben bijvoorbeeld gerekend met een gemiddelde omzet per klant, op basis van een uitgebreide marktanalyse en actuele brancheonderzoeken. Je kunt dit complete ondernemingsplan, inclusief exploitatiebegroting, geheel gratis downloaden. Dit voorbeeldplan kan je inspiratie geven voor het opstellen van je eigen ondernemingsplan.

Download hier de exploitatiebegroting in PDF:​

Exploitatiebegroting voorbeeld pdf

Ga je liever in Excel aan de slag met een compleet invulmodel voor je financiële plan?

Compleet invulmodel met automatische functies

Jouw financiele plan.

✓  Investeringsplan
✓  Financieringsplan

✓  Exploitatieprognose
✓  Liquiditeitsprognose

✓  Fraaie grafieken en tabellen
✓  Alles is aanpasbaar in Excel
✓  Direct downloaden en aan de slag
✓  Bespaar veel tijd met deze handige template
✓  Maak in een handomdraai je financiele plan

 

Invul model ondernemingsplan
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×