Investerings-
Plan

Een goed voorbeeld investeringsplan zorgt voor een snellere start van je financiële plan. Maar wat is een investeringsplan precies?

Wat is een investeringsbegroting precies?

Investeringsplan-uitleg

Een investeringsplan – ook wel investeringsbegroting genoemd – is de eerste bouwsteen van de cijfermatige uitwerking van je ondernemingsplan. Het is namelijk het begin van je financiële plan en daarmee een belangrijk onderdeel. 

Je geeft in een investeringsplan weer hoeveel kapitaal er nodig is om jouw onderneming op te starten. Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen die je moet aanschaffen, zoals een auto, laptop, bedrijfspand of voorraad. In een investeringsplan staat een compleet overzicht van wat deze investeringen gaan kosten en waarom ze noodzakelijk zijn voor jouw onderneming. 

Bedrijfsmiddelen die je niet aanschaft, waarvan een huurpand een goed voorbeeld is, neem je niet op in de investeringsbegroting. Simpel gezegd geeft een investeringsplan je inzicht in het totale geldbedrag dat nodig is om een succesvolle start van je onderneming te maken.

Vlottende en vaste activa

Vaste en vlottende activa investeringsbegroting

Een investeringsbegroting maakt onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa.

Vaste activa bestaan uit middelen die langer dan één jaar meegaan, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand of een auto. Dit worden ook wel duurzame bedrijfsmiddelen genoemd, waar je voor een langere tijd gebruik van kan maken.

Vlottende activa gaan daarentegen korter dan één jaar mee en bestaan bijvoorbeeld uit voorraden, liquide middelen en vorderingen. Wil je meer weten over het maken van een goede investeringsbegroting? Lees dan verder en bekijk ook onze voorbeelden van een investeringsbegroting.

Onze tips voor een goed investeringsplan

Onderbouw je belangrijkste kosten met offertes

Vraag voor alle benodigde investeringen in je investeringsbegroting offertes op. Niet één, maar meerdere. Zo weet je wat er in de markt te krijgen is en waarin de voorstellen van elkaar verschillen. Door meerdere offertes op te vragen kun je deze onderling vergelijken, zodat je uiteindelijk een betere keuze maakt en de juiste bedragen in je investeringsbegroting verwerkt.

Offertes-investeringsbegroting
Onvoorzien-investeringsplan

Hou rekening met onvoorzien

Bij het inschatten van de investering kan het altijd voorkomen dat de uiteindelijke kosten toch tegenvallen. Dit is een gegeven. Houd hier dus voldoende rekening mee door ongeveer 10% van de totale investeringskosten als onvoorzien in je investeringsbegroting op te nemen. Zo creëer je ruimte voor tegenvallende kosten. Als blijkt dat de werkelijke kosten overeenkomen met die in de investeringsbegroting, dan is dat mooi meegenomen! Deze ruimte kun je immers weer gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe investeringen.

Gebruik een goed investeringsplan voorbeeld

Ga snel van start door een voorbeeld investeringsbegroting te downloaden. Zo vind je wat verder op deze pagina onze voorbeeld investeringsbegroting voor een onderneming in de horeca. Dit investeringsplan is afkomstig uit ons voorbeeld ondernemingsplan, dat je geheel gratis kunt downloaden. Je kunt overigens ook gebruik maken van een ander goed voorbeeld. Deze voorbeelden kun je natuurlijk perfect gebruiken als inspiratie voor je eigen investeringsbegroting.

Investeringsplan voorbeeld

Investeringsbegroting voorbeeld PDF

Met onze tips voor een investeringsplan hebben we jou als ondernemer hopelijk wat op weg geholpen. Download hier geheel gratis ons investeringsbegroting voorbeeld:

investeringsplan voorbeeld

Liever in Excel aan de slag met een compleet invulmodel voor je financiële plan?

Compleet invulmodel met automatische functies

Jouw financiele plan.

✓  Investeringsplan
✓  Financieringsplan

✓  Exploitatieprognose
✓  Liquiditeitsprognose

✓  Fraaie grafieken en tabellen
✓  Alles is aanpasbaar in Excel
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Invul model ondernemingsplan
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×