Start met een goed investeringsplan

Een goed voorbeeld investeringsplan zorgt voor een snellere start van je financiële plan. Maar wat is een investeringsplan precies?​

Dat leggen we je op deze pagina uit. Daarnaast bieden we een handige template om snel tot een professioneel financieel plan te komen, inclusief investeringsplan.

2.736 downloads

Investeringsplan-voorbeeld

Wat is een investeringsplan precies?

Investeringsplan-uitleg

Laten we beginnen bij de basis. Een investeringsplan – ook wel investeringsbegroting genoemd – is de eerste bouwsteen van de cijfermatige uitwerking van je ondernemingsplan. Het is namelijk het begin van je financiële plan en daarmee een belangrijk onderdeel. 

Je geeft in een investeringsplan weer hoeveel kapitaal er nodig is om jouw onderneming op te starten. Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen die je moet aanschaffen, zoals een auto, laptop, bedrijfspand of voorraad. In een investeringsplan staat een compleet overzicht van wat deze investeringen gaan kosten en waarom ze noodzakelijk zijn voor jouw onderneming. 

Bedrijfsmiddelen die je niet aanschaft, waarvan een huurpand een goed voorbeeld is, neem je niet op in de investeringsbegroting. Simpel gezegd geeft een investeringsplan je inzicht in het totale geldbedrag dat nodig is om een succesvolle start van je onderneming te maken.

Waarom een investeringsbegroting?

Waarom een investeringsplan

Je maakt een investeringsplan om overzicht en inzicht te hebben in alle investeringen die je moet gaan doen om je bedrijf op te starten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je de hoogte van de totale investeringen. Het is daarom belangrijk dat je de investeringen zo juist en volledig mogelijk inschat. Zo kom je tot een realistische begroting over de benodigde investeringen. 

Want zeg nou zelf, niemand houdt ervan om zonder geld te zitten terwijl je nieuwe bedrijf nog niet open kan?

Vlottende en vaste activa; belangrijke onderdelen van je investeringsbegroting

Vaste en vlottende activa investeringsbegroting

Een investeringsbegroting maakt onderscheid tussen vaste activa en vlottende activa.

Vaste activa bestaan uit middelen die langer dan één jaar meegaan, zoals bijvoorbeeld een bedrijfspand of een auto. Dit worden ook wel duurzame bedrijfsmiddelen genoemd, waar je voor een langere tijd gebruik van kan maken.

Vlottende activa gaan daarentegen korter dan één jaar mee en bestaan bijvoorbeeld uit voorraden, liquide middelen en vorderingen. Wil je meer weten over het maken van een goede investeringsbegroting? Lees dan verder en bekijk ook onze voorbeelden van een investeringsbegroting.

Onze tips voor een goed investeringsplan

Onderbouw je belangrijkste kosten met offertes

Vraag voor alle benodigde investeringen in je investeringsbegroting offertes op. Niet één, maar meerdere. Zo weet je wat er in de markt te krijgen is en waarin de voorstellen van elkaar verschillen. Door meerdere offertes op te vragen kun je deze onderling vergelijken, zodat je uiteindelijk een betere keuze maakt en de juiste bedragen in je investeringsbegroting verwerkt.

Offertes-investeringsbegroting
Onvoorzien-investeringsplan

Hou rekening met onvoorzien

Bij het inschatten van de investering kan het altijd voorkomen dat de uiteindelijke kosten toch tegenvallen. Dit is een gegeven. Houd hier dus voldoende rekening mee door ongeveer 10% van de totale investeringskosten als onvoorzien in je investeringsbegroting op te nemen. Zo creëer je ruimte voor tegenvallende kosten. Als blijkt dat de werkelijke kosten overeenkomen met die in de investeringsbegroting, dan is dat mooi meegenomen! Deze ruimte kun je immers weer gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe investeringen.

Gebruik een goed investeringsplan voorbeeld

Ga snel van start door een voorbeeld investeringsbegroting te downloaden. Zo vind je wat verder op deze pagina onze voorbeeld investeringsbegroting voor een onderneming in de horeca. Dit investeringsplan is afkomstig uit ons voorbeeld ondernemingsplan, dat je geheel gratis kunt downloaden. Je kunt overigens ook gebruik maken van een ander goed voorbeeld. Deze voorbeelden kun je natuurlijk perfect gebruiken als inspiratie voor je eigen investeringsbegroting.

Investeringsplan voorbeeld

Wat is het verschil tussen een investeringsplan en een financieringsplan?

Een investeringsplan en een financieringsplan worden in de praktijk nogal eens door elkaar gehaald. In een investeringsplan zet je welke investeringen je moet doen (zoals aanschaf bedrijfspand, voorraad en inventaris) om je bedrijf op te starten. In een financieringsplan zet je vervolgens hoe je deze investeringen gaat financieren, bijvoorbeeld door eigen middelen, crowdfunding of door een bankfinanciering. De hoogte van je investeringsplan en financieringsplan zijn daarom gelijk aan elkaar. Beide onderdelen zijn een standaard opgenomen in je complete financiele plan. 

Compleet voorbeeld ondernemingsplan downloaden

Voorbeeld ondernemingsplan pdf

Als je liever een compleet voorbeeld ondernemingsplan wilt downloaden, dan hebben we dat voor je. Je kunt gratis ons voorbeeld ondernemingsplan van koffiebar Tutti downloaden. In dit voorbeeldplan zit ook een compleet uitgewerkt financieel plan opgenomen, inclusief een investeringsplan. Je kunt dus gemakkelijk inspiratie halen uit dit voorbeeldplan en dit gebruiken om je eigen ondernemingsplan te gaan maken. Je kunt hier het voorbeeldplan downloaden

Investeringsbegroting voorbeeld PDF

Met onze tips voor een investeringsplan hebben we jou als ondernemer hopelijk wat op weg geholpen. Download hier geheel gratis ons investeringsbegroting voorbeeld als PDF. Je kunt in één oogopslag zien welke investeringen er gedaan moeten worden voor in dit geval een horecazaak:

investeringsplan voorbeeld

Klaar voor de volgende stap na je investeringsplan?

Na het downloaden van het voorbeeld investeringsplan, ben je toe aan de volgende stap. Je wilt uiteraard een volledig uitgewerkt plan hebben voor je bedrijf dat verder gaat dan alleen de investeringen. Dit doe je met een financieel plan, waarmee je cijfermatige alle onderdelen van je toekomstige onderneming kunt onderbouwen. Van een financieringsplan, liquiditeitsprognose tot een exploitatiebegroting: het komt hier allemaal aan bod. Als je tijd wilt besparen, begin je met onze handige template voor je financiele plan. Alle relevante onderdelen zijn opgenomen in dit document, zodat je direct aan de slag kunt om je eigen gegevens te vullen. Maak hierdoor tot 3x sneller een professioneel financieel plan. 

pijl rechts

Download template voor je Financiele Plan

Financieel-plan

Als je echt de voglende stap wilt zetten na je investeringsplan, dan moet je deze template voor je financiele plan hebben. In deze handige Excel zijn alle belangrijke hoofdstukken van een Financieel Plan al voor je gemaakt. Je kunt gemakkelijk je eigen gegevens vullen en de grafieken en tabellen worden automatisch gevuld. Zo bespaar je veel tijd en maak je tot 3x sneller een Financieel Plan.

0
Ondernemers gingen je voor

9,2 beoordeling

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×