Missie en Visie als kern van je ondernemingsplan

Missie-en-Visie-ondernemingsplan

Wat zijn missie en visie precies?

Zowel je missie als visie zijn onmisbare onderdelen van je ondernemingsplan. Sterker nog, wij durven te stellen dat je missie en visie dé belangrijkste onderdelen zijn van je ondernemingsplan en daarmee van je toekomstige bedrijf. 

Maar wat zijn de missie en visie nu precies? En hoe kom je tot een goede definitie hiervan? 

Betekenis missie en visie

Visie

Je visie is de toekomstdroom van je bedrijf. Het geeft een helder beeld wat je wilt gaan bereiken over pak ‘m beet 10 jaar. Je visie geeft daarmee nadrukkelijk richting aan het handelen van je bedrijf. Je visie biedt ook inspiratie voor je medewerkers en geeft richting aan het lange termijn perspectief. Alles wat je doet – of juist niet doet – staat in het teken van bijdragen aan deze visie. 

Stel: je staat als beginnend ondernemer bij een netwerkevenement aan tafel bij een mede-ondernemer. Zij vraagt je: “leuk om je te leren kennen, maar wat doet je bedrijf nu precies?” Enthousiast om over je bedrijf te vertellen zeg je direct: “dat zal ik je vertellen! Met ons webdesign bureau gaan we ervoor zorgen dat ieder bedrijf een modern online visitekaartje heeft“. 

De toekomstdroom in bovenstaande voorbeeld zegt iets over de online aanwezigheid van alle bedrijven. Deze visie gaat zelfs een stapje verder dan online aanwezigheid: bedrijven moeten een online visitekaartje hebben. Dit wekt al meer de indruk van professionaliteit, vindbaarheid en vormgeving. 

Advies startende ondernemers
Business coach voor startende ondernemers

Missie

In een missie (in het Engels mission statement genoemd) leg je de identiteit van je organisatie vast. Het geeft invulling en vormt de uiteindelijke weg om je visie te gaan bereiken. Je laat onder meer zien wat de onderneming doet in de dagelijkse praktijk.

In ons bovenstaande voorbeeld zou de missie van het webdesign bureau er als volgt uit kunnen zien: “Door middel van strak vormgegeven en volledig geoptimaliseerde websites helpen we ondernemers om online vindbaar en succesvol te zijn met hun bedrijf”

Je ziet dus dat de missie richting geeft over hoe de visie wordt ingevuld, namelijk door middel van op maat gemaakte websites krijgt ieder bedrijf een modern online visitekaartje. Zo geven de missie en visie nadrukkelijk richting aan het handelen van je organisatie. Je kunt simpel toetsen of alle strategische keuzes die je maakt, voldoende aansluiten bij je toekomstdroom.

Inspirerende missie en visie voorbeelden van bekende bedrijven

Visie

Missie

Lego

Het spelen van de toekomst uitvinden.

Inspireren en helpen ontwikkelen van de bouwers van morgen.

De wereldwijde transitie naar duurzame energie versnellen.

Het creëren van het meest overtuigende elektrische autobedrijf van de 21e eeuw.

Google

Het leveren van relevante zoekresultaten uit alle gegevensbronnen – het internet, de lokale computer van de gebruiker en het bedrijfsnetwerk- waarbij het gebruiksgemak voor de eindgebruiker centraal staat.

Alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.

Volvo

Transportoplossingen die meebouwen aan welvaart.

De meest begeerde en succesvolle verlener van transportoplossingen ter wereld zijn.

Een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen.

Een ruim assortiment van goed ontworpen, functionele woninginrichtingsproducten aanbieden tegen zo laag mogelijke prijzen, zodat zo veel mogelijk mensen ze kunnen betalen.

Apple logo

Geavanceerde technologie eenvoudig maken voor mensen.

Het bieden van een ruime productrange aan communicatietechnologie met een superieure en intuitieve gebruikerservaring.

Heineken missie en visie

Heineken wil het prefererende biermerk zijn wat elke nieuwe generatie iets extra’s geeft.

Heineken heeft grote ambities om toonaangevend marktleider te worden in de biermarkt.

Missie en Visie ondernemingsplan: hoe ga je te werk?

Een toekomstgerichte visie en een heldere missie zijn onmisbaar voor de strategie van je bedrijf en daarmee een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan. Voordat je begint met het schrijven van je ondernemingsplan is het noodzakelijk dat je de missie en visie van je bedrijf helder hebt. Op die manier zorg je voor een samenhangend ondernemingsplan, dat een gedetailleerde beschrijving geeft van je toekomstige bedrijf. 

Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan

All in one template

✓  Alle relevante hoofdstukken
✓  Handige tips & voorbeelden

✓  Vooropgemaakte lay-out
✓  Inclusief gedetailleerd Financiel Plan

✓  Alles is aanpasbaar in Word
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Compleet ondernemingsplan

Lees meer

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×