Start met een goede inleiding van je ondernemingsplan

Met de inleiding van je ondernemingsplan zet je direct de toon voor de lezer. Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Zorg dat je inleiding van je ondernemingsplan overtuigend, knallend en volledig is. 

Hoe je dat doet? 

Dat lees je hier. 

Inleiding-ondernemingsplan

Zó schrijf je de perfecte inleiding van je ondernemingsplan

Inleiding-ondernemingsplan

Alles begint met een goed plan, ook de start van jouw bedrijf. In een ondernemingsplan geef je aan wat de kansen van jouw bedrijf zijn, hoe mogelijke klanten eruit zien en je brengt de concurrentie in kaart. Dit ondernemingsplan begint met een overtuigende inleiding. Met een goede inleiding van je ondernemingsplan maak je direct duidelijk wat je bedrijf gaat doen, waarom je dit gaat doen en de manier waarop je jouw plannen gaat uitvoeren.

In dit artikel delen we handige tips en een voorbeeld van een inleiding van het ondernemingsplan. Zo kom je direct goed voor de dag bij bijvoorbeeld banken, investeerders of het UWV!

Tips voor de inleiding van je ondernemingsplan

De inleiding van het ondernemingsplan is bedoeld om jezelf voor te stellen aan de lezer en om aan te geven wat jouw plannen zijn. De inleiding van je plan mag kort zijn, in de rest van het ondernemingsplan werk je je ideeën immers verder uit. Als je onervaren bent met ondernemingsplannen schrijven, dan is het handig om eerst ons voorbeeld ondernemingsplan te bekijken zodat je weet hoe zo’n plan eruit ziet. Als je direct gaat beginnen met het schrijven van een inleiding, dan delen we graag vier tips om tot een overtuigende inleiding te komen:

1) prikkel de lezer

Belangrijk bij het schrijven van de inleiding is dat je de lezer (vaak een financier of investeerder) nieuwsgierig maakt naar de rest van jouw plan! Maak de inleiding interessant, wellicht zelfs een beetje spannend, zodat de lezer meer wil weten van jouw plan. Want dat is de bedoeling van die inleiding: de lezer overtuigen!

Daarnaast is het van belang dat je de lezer enthousiast maakt voor jouw idee! De lezer moet geloven dat het plan haalbaar is en dat jij de juiste persoon bent om dit idee uit te voeren. Het plan schrijf je dus voor de lezer.

Leg de spanningsboog direct heel hoog: begin met een ontzettend prikkelende zin. Wees niet bang om met de deur in huis te vallen. Maak voor jezelf de afweging hoe ver je hierin wilt gaan en praat bijvoorbeeld met bekenden en herschrijf je zin daarna een aantal keer. Hoe sterker die eerste zin of alinea is, hoe groter de kans is dat jouw lezer geïnteresseerd raakt. En belangrijker: dat de investeerder geprikkeld raakt om je te ondersteunen.

Als je een ondernemingsplan schrijft, hoef je natuurlijk niet te beginnen met de inleiding. Schrijf eerst de andere hoofdstukken zodat je het plan helemaal hebt uitgewerkt. Daarna kan je de beste argumenten gebruiken om je inleiding te schrijven.

Professioneel-ondernemingsplan
Bijsturen-businessplan

2) geef een ‘sneak preview’ van jezelf en je onderneming

Je hebt het in de inleiding niet over de cijfers of alle details uit je financiële plan. Wat je wel vertelt is wie jij bent! Wat heb jij gedaan in het verleden en wat wil je gaan doen in de toekomst. Waarom wil jij ondernemen en wat zijn jouw ervaringen hierin? Zorg hierbij dat je je beperkt tot wat nuttig is voor het plan.

In de inleiding van het ondernemingsplan vat je jouw ideeën samen. Reken hiervoor niet meer dan één pagina. Het is zaak om enkel de hoofdzaken op te schrijven, de uitwerking en de bijzaken volgen in de rest van het plan. Met een goede samenvatting van het plan laat je bovendien aan investeerders zien dat je weet waar je mee bezig bent.

Denk ook aan het beschrijven van de markt die je gaat bestormen: met welk product of welke dienst ga je dit doen? En waarom verslaan jullie de concurrentie?

3) Manage de verwachting van je lezer

Mocht je startkapitaal nodig hebben voor het plan, dan kan je in de inleiding aangeven hoeveel aanvullende financiering je nodig hebt en ook waar je dit bedrag voor nodig hebt. Tevens vertel je wat de bedrijfsstructuur is: welke juridische basis is er en welke partijen zijn erbij betrokken. Je lezer weet nu duidelijk wat hij of zij in de rest van je ondernemingsplan gaat lezen.

Uitbesteden ondernemingsplan
Investeringsplan-uitleg

4) What's next?

Deel je doelstellingen voor de komende jaren. Wat ga jij bereiken met je bedrijf? Geef de lezer een kleine glimp over hoe jij de toekomst ziet van je bedrijf over bijvoorbeeld een jaar of 5. Het is mooi om kort je dromen en ambities te delen. Zet in je ineleiding daarom een stip op de horizon, zodat voor iedereen duidelijk is waar je naar toe werkt. 

Hoe schrijf je een goed ondernemingsplan?

Nu je aan de slag gaat met je inleiding, wil je vast ook weten hoe je een goed ondernemingsplan schrijft. We hebben een XXL-pagina voor je geschreven waar je alle informatie kunt vinden over je ondernemingsplan. Bijvoorbeeld hoe je een goed ondernemingsplan schrijft, welke onderdelen belangrijk zijn en diverse tips. Je leest het allemaal op deze pagina: aan de slag met je ondernemingsplan.

Voorbeeld van een inleiding van een ondernemingsplan

Na al die tips is het ook handig om een goed voorbeeld te laten zien van een inleiding. Daarom delen wij de inleiding van de denkbeeldige Caffetteria Tutti met jou, afkomstig uit ons voorbeeld ondernemingsplan. Wil je meer weten over deze Caffetteria, bekijk dan het hele voorbeeld ondernemingsplan.

Caffetteria Tutti biedt gasten niet alleen de beste Italiaanse koffie en traditionele zoetigheden, het creëert ook een volledige Italiaanse belevenis. In een sfeervolle en intieme omgeving laten wij gasten genieten van authentieke Italiaanse producten.

Hierbij besteden wij grote aandacht aan de kleinste details zoals het gebruik van ‘latte art’, waarbij we melkschuim figuurtjes maken in allerlei vormen, of het serveren van een cantuccini (klein amandelkoekje) volgens eigen recept bij de koffie. Gasten krijgen hierdoor nét even wat meer dan ze in de Nederlandse horeca krijgen.

Door ons te vestigen in een opkomende wijk in Koffiestad, waar een sterke behoefte aan goede koffie is voor de juiste prijs, hebben we een markt voor take-away en vaste plekken. Onze service is persoonlijk, warm en gastvrij waardoor je als gast zorgeloos kunt genieten van onze producten. We verwachten daarmee een grote groep vaste gasten op te bouwen, net zoals we bij onze caffetteria in Italië hebben gemerkt.

Mijn naam is Alfredo Tutti en samen met mijn vrouw Frederiek sta ik te springen om onze passie voor de horeca met de gasten te delen. Nadat we jarenlang een succesvol café in Italië hebben gerund, gaan we Nederland veroveren. Ons doel is het om mensen deelgenoot te maken van onze liefde voor traditionele Italiaanse producten en bereidingswijzen.

Over drie jaar staan wij bekend als de plek waar je komt voor de beste koffie in Nederland. Onze gasten komen terug omdat ze houden van onze producten en het prettig vinden om in de watten gelegd te worden.

Dit ondernemingsplan bevat een projectie van onze toekomstige caffetteria en het geeft een gedetailleerde beschrijving van hoe we dit gaan doen. We gebruiken dit plan ook om een krediet van €200.000 bij de bank aan te vragen en een 5-jaars lineaire lening van €100.000,- bij crowdfunding. Een verdere onderbouwing en uitwerking kunt u lezen in het ondernemingsplan en bijbehorende financiele plan. 

Wil je echt aan de slag met je eigen onderneming?

Begin dan met het maken van een kick-ass ondernemingsplan. Of je nu startende- of bestaande ondernemer bent, het hebben van een goed ondernemingsplan is van onschatbare waarde. In dit ondernemingsplan stippel je de route uit voor toekomstig succes. Als je op vakantie gaat naar Frankrijk, wil je toch ook eerst weten hoe je moet rijden? 

Een ondernemingsplan geeft je houvast in het bepalen van de juiste strategie. Je maakt een vliegende start met je ondernemingsplan met behulp van onze handige template. In deze template staan alle #8 onderdelen van je ondernemingsplan opgenomen in een handzaam document. Je krijgt per hoofdstuk tips en voorbeelden. Over de opbouw hoef je je geen zorgen te maken, die hebben wij al voor je in de juiste volgorde gezet. Zo weet je zeker dat je alle belangrijke onderwerpen raakt. 

Overtuigd? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met je ondernemingsplan! 

pijl rechts

Maak een professioneel ondernemingsplan,
zonder gedoe.

Ondernemingsplan-template

Ga na je inleiding ook aan de slag met stap 2: je complete ondernemingsplan. Je maakt een vliegende start met je ondernemingsplan met behulp van deze template. Alle relevante hoofdstukken staat hierin, klaar om gevuld te worden in standaard Word. Inclusief gedetailleerd Financieel Plan in Excel. Bespaar veel tijd en maak snel een professioneel ondernemingsplan.

0
Ondernemers gingen je voor

9,2 beoordeling

×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×