Aannemen van personeel: wat komt er allemaal bij kijken?
Als ondernemer is niets mooier dan succes ervaren. Krijgt je dienst tractie in de markt? Stromen de aanvragen binnen? Als jij deze signalen herkent is het wellicht tijd om personeel aan te nemen. Zoals meer dingen bij het ondernemen zijn er veel dingen die je moet regelen. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken bij het aannemen van personeel. Door de informatie op deze pagina door te lezen, weet je zeker dat je jouw eerste personeelsleden op de juiste manier in dienst neemt.
Kostenberekening
Voor je personeel aanneemt, is het goed om te berekenen wat je dit precies gaat kosten. Zet voor jezelf al deze kosten eens op een rijtje en zet dit af tegen de extra omzet die het je gaat opleveren. Zo weet je of je voldoende budget hebt om een extra medewerkers aan te nemen.
Administratie
Heb je al een boekhouder? Dan raden wij je aan jouw loonadministratie aan dezelfde boekhouder uit te besteden. Dit scheelt vaak in de kosten. Heb je nog geen boekhouder, dan kun je ervoor kiezen de administratie zelf te doen. De kans is echter groot dat dit al snel veel tijd gaat kosten, zeker als je meerdere werknemers aanneemt. Het kan dan ook interessant zijn om je eens te verdiepen in het inhuren van een boekhouder. Dan heb jij meer ruimte om je te focussen op je bedrijf.
Belastingdienst
Arbeidsovereenkomst
In de arbeidsovereenkomst zet je niet alleen algemene informatie (zoals de naam van je nieuwe werknemer), maar ook informatie als de duur van de arbeidsovereenkomst, afspraken over de vakantie, het loon, de termijn van uitbetaling en ga zo maar door. Wij raden je aan de tijd te nemen om je arbeidsovereenkomst op te stellen, want het is erg belangrijk een goede en complete overeenkomst te gebruiken.
Pensioen
Verzekeringen
Ook kun je ervoor kiezen nieuwe verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij aan de ziekteverzuimverzekering, de WAO-gat verzekering, de pensioenverzekering en de collectieve ongevallenverzekering.
Tot slot
Voor je nieuwe werknemer officieel bij jou gaat werken, moet je de identiteit van deze persoon vaststellen. Dit doe je met zijn of haar paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Alleen als je er zeker van bent dat de persoon die voor je staat ook de persoon op het paspoort, de identiteitskaart of het rijbewijs is, neem je deze persoon aan. Je wil namelijk niet meewerken aan identiteitsfraude of andere illegale praktijken.
Tot slot is het goed om te weten dat als je personeel aanneemt, je een preventiemedewerker binnen je bedrijf moet aanwijzen. Als preventiemedewerker hou je de veiligheid en algemene preventie in de gaten binnen je bedrijf. Als je minder dan tien personeelsleden hebt aangenomen, mag jij zelf de preventiemedewerker zijn. Heb je meer dan tien personeelsleden aangenomen, dan moet je een andere medewerker als preventiemedewerker aanwijzen.
Hou koers met een ondernemingsplan
kennismakingsgesprek.
Geef een reactie