btw-aangifte-voorbeeld

Btw-aangifte voorbeeld

De belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Als Nederlandse ondernemer krijg je (helaas) automatisch met de fiscus te maken. Belasting betalen moeten we immers allemaal. Nu zijn er verschillende soorten belasting waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Eén van deze belastingen is de btw: de Belasting Toegevoegde Waarde. Dit is de belasting die je als ondernemer betaalt over je gemaakte omzet. De meeste ondernemers doen per kwartaal de btw-aangifte, maar je kunt dit ook per maand of jaar doen. Bij je btw-aangifte blijkt dat makkelijker van de belastingdienst nogal tegen te vallen, omdat het doen van je btw-aangifte in de praktijk allesbehalve gemakkelijk is. Wij werken in deze blog een btw-aangifte voorbeeld uit en geven je verder enkele handige tips bij het invullen.

Verschillende btw-tarieven: bepaal jouw tarief

verschillende btw-tarieven

Allereerst is het goed om te weten dat er in Nederland verschillende btw-tarieven zijn. Het is daarom belangrijk dat je als beginnende ondernemer weet welk tarief voor jouw producten of diensten van toepassing is. In Nederland onderscheidend we een drietal tarieven:

1. Het standaardtarief: 21%

De meeste ondernemers in Nederland vallen onder het standaardtarief van 21%. Er zijn echter bepaalde producten en diensten die zijn vrijgesteld van btw of vallen onder het verlaagde tarief van 9%. Je valt dus als ondernemer automatisch in het standaardtarief van 21%, tenzij. Dit standaardtarief is dus het meest gebruikelijk voor producten en diensten in Nederland.

standaard-btw-tarief

Voorbeeld van het standaardtarief:

Stel je hebt een webshop in tuinmeubelen. Je wil een mooie houten hoekbank in de verkoop doen voor de prijs van 800 euro. De prijs voor een klant om de bank te kopen in de webshop wordt dan 800 euro plus het standaardtarief van 21% BTW, in dit geval een totaalprijs van 968 euro (800 + 168 euro). Deze 168 euro is in dit geval je ontvangen btw.

2. Het verlaagde tarief: 9%

Er zijn ook bepaalde producten en diensten die in Nederland het verlaagde btw-tarief hebben meegekregen. Dit verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor de meeste mensen betaalbaar moeten blijven.

Betaalbaar? Welke zijn dat dan precies?

Bekende goederen met het verlaagde 9% btw-tarief:

 • Voedingsmiddelen (zoals eten en drinken)
 • Water
 • Agrarische goederen
 • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
 • Boeken en periodieken

 

Er zijn ook diensten die het verlaagde 9% btw-tarief hebben meegekregen. Voorbeelden zijn:

 • Het repareren van fietsen
 • Het repareren van schoeisel en lederwaren
 • Het repareren van kleding en huishoudlinnen
 • Diensten van kappers
 • Werkzaamheden aan woningen
 • Het bieden van kampeergelegenheid (zoals campings)
 • Cultuur en recreatie (zoals bijvoorbeeld kunstenaars)
 • Sport, waaronder zwembaden en sauna’s
 • Personenvervoer (zoals bijvoorbeeld taxi’s)

Voorbeeld verlaagd tarief:

Stel je hebt een kapperszaak. Een knipbeurt in je zaak kost 15 euro. De prijs voor een klant om geknipt te worden is 15 euro plus het verlaagde tarief van 9% btw, in dit geval een totaalprijs van 16,35 euro (15 + 1,35 euro btw). Deze 1,35 euro is in dit geval je ontvangen btw.

Wil je nu een knipbeurt aanbieden voor 15 euro inclusief btw? Dan zijn je verdiensten 13,75 euro en betaal je 1,33 euro aan btw.

3. Vrijgesteld tarief: 0%

Ook zijn er in Nederland een aantal goederen en diensten vrijgesteld van btw, die krijgen dus een btw-tarief van 0%. Dit zijn bijvoorbeeld goederen die je levert naar een klant in het buitenland. Ook hoeven medisch specialisten geen btw af te dragen. Lees hier meer over vrijstellingen op de site van de belastingdienst.

Tip:

Wil je je btw berekenen? Dan heeft de Rabobank een handige btw-calculator gemaakt.

Btw-aangifte: welke periodes voor 2022?

Goed om te weten dat de belastingdienst voor 2022 de volgende tijdslijnen aanhoudt voor de btw-aangifte per kwartaal:

 • Kwartaal 1: 1 januari t/m 31 maart. Aangifte moet voor 30 april 2021 binnen zijn
 • Kwartaal 2: 1 april t/m 30 juni. Aangifte moet voor 31 juli 2021 binnen zijn
 • Kwartaal 3: 1 juli t/m 30 september. Aangifte moet voor 31 oktober 2022 binnen zijn.
 • Kwartaal 4: 1 oktober t/m 31 december. Aangifte moet voor 31 januari 2023 binnen zijn

Tip:

Je kunt ook de BTW-alert app downloaden, dan krijg je automatisch een berichtje wanneer het tijd is voor je btw-aangifte. Vergeet dit niet, want je krijgt een flinke boete als je te laat bent!

Kan je BTW-aangifte zelf doen?

Natuurlijk kan je zelf als ondernemer je btw aangifte doen. Sterkter nog, dit kan best verstandig zijn om kosten te besparen en je bent van alles op de hoogte. Hou wel de juiste data in te gaten, je krijgt geen berichtje van de belastingdienst dat het tijd is voor je btw-aangifte.

Heb je niets aan te geven? Ook dan moet je een btw-aangifte doen! Je vult op je formulier in dat je over de periode geen omzet hebt gehad, zodat je ook geen btw verschuldigd bent. Let hier goed op, een boete heb je namelijk snel te pakken.

Formulier Aangifte Omzetbelasting: hoe vul ik mijn btw-aangifte in?

Het doen van je btw-aangifte gaat met behulp van het formulier aangifte omzetbelasting. Zodra je als ondernemer bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, krijgt de belastingdienst automatisch een bericht dat je btw-plichtig bent. Je ontvangt vervolgens een bericht wanneer je uiterlijk voor het eerst je btw-aangifte moet doen, daarna gaat de belastingdienst ervanuit dat je dit zelf bijhoudt.


Via de site van de belastingdienst kan je inloggen voor het formulier aangifte omzetbelasting en klik je op het tijdvak waarover je aangifte wilt doen. Je kunt vervolgens per rubriek bekijken of je iets aan te geven hebt.

Rubriek 1: Prestaties binnenland

BTW aangifte rubriek 1 en 2
In deze rubriek vul je alle omzet die je in Nederland hebt gemaakt. Je vult hierbij per btw-tarief (hoog is 21%, laag is 9% en vrijgesteld is 0%) de bedragen in. Links vul je de bedragen zonder btw, deze wordt automatisch uitgerekend op basis van het gekozen btw-tarief.

Heb je bijvoorbeeld enkel producten of diensten verkocht met het standaard btw-tarief van 21%? Dan vul je dit totaalbedrag (zonder btw) onder 1a en kan je 1b, 1c en 1e leeglaten. Bij 1d wordt gevraagd naar privégebruik. Dit is van enkel van toepassing als je bedrijfsgoederen in privé hebt gebruikt, zoals het privé rijden van een auto van de zaak.

Rubriek 2: Verleggingsregelingen binnenland

Rubriek twee op het formulier Aangifte Omzetbelasting is enkel van toepassing als er sprake is van een verlegging van de btw naar jouw onderneming. Van een verlegging is bijvoorbeeld sprake in de volgende gevallen:

 • Zakendoen met het buitenland
 • Onder aanneming en personeel uitlenen
 • Afval en oude materialen
 • Onroerende zaken

 

De volledige lijst van verlegging is hier te vinden. Als er btw naar je onderneming is verlegd, dan vul je deze bedragen in rubriek 2 in. Let op dat je van je leverancier een factuur krijgt waarop ‘btw verlegd’ staat.

Rubriek 3: Prestaties naar of in het buitenland

Je krijgt met rubriek 3 te maken als je goederen of diensten levert aan ondernemers in het buitenland. Je vult bij 3a de omzet in over leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer) en bij 3b gaat het om leveringen binnen de EU. Onder 3c gaat het over specifieke afstandsverkopen.

Rubriek 4: Prestaties vanuit buitenland aan u verricht

Rubriek 4 gaat over goederen of diensten die jij uit het buitenland inkoopt. Je bent verplicht om deze btw in Nederland aan te geven. De leverancier brengt jou namelijk geen buitenlandse btw in rekening.

Rubriek 5: Voorbelasting, kleine ondernemersregeling en schatting

Als ondernemer kun je de btw die jij hebt betaald over zakelijke goederen of diensten die je hebt ingekocht, aftrekken onder de zogenoemde ‘voorbelasting’. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien dit bedrag in mindering wordt gebracht op de omzetbelasting die je moet betalen. Hou dit daarom goed bij in je administratie.

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is veranderd per 1 januari 2020. Is je bedrijf in Nederland gevestigd en heb je niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar? Dan kan je vrijstelling aanvragen voor het doen van je btw-aangifte.

Tip:

Wist je dat je de afgedragen btw tijdens de aanloopfase van je bedrijf kan terugvragen met terugwerkende kracht? Bijvoorbeeld voor het (laten) maken van je ondernemingsplan? Richtlijnen voor terugvragen aanloopkosten.

Je bent klaar om je btw-aangifte in te dienen!

Na het invullen van alle rubrieken van het formulier aangifte omzetbelasting, zal het programma automatisch uitrekenen welk bedrag je moet betalen of wat je eventueel terugkrijgt van de belastingdienst.

We hopen dat je met deze tips en voorbeelden voor het doen van je btw-aangifte goed op weg kunt met het vullen hiervan. We sluiten af met een toepasselijke slogan: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.

Is het gelukt met jouw btw-aangifte? Laat het weten in de comments!

Wil je als ondernemer echt stappen maken met je eigen bedrijf?

Start dan met het maken van een overtuigend ondernemingsplan. Zowel voor startende- als bestaande ondernemers is een ondernemingsplan van levensbelang voor je bedrijf. Je maakt een routekaart hoe je toekomstige groei gaat realiseren en beschrijft in je ondernemingsplan op een gedetailleerde wijze hoe je dit gaat doen. Dit geeft je houvast bij het bepalen van je strategie. 

Een vliegende start met je ondernemingsplan maak je door gebruik te maken van een template. Met behulp van onze handige template voor je ondernemingsplan maak je tot 3x sneller een professioneel ondernemingsplan. Op die manier hou jij tijd over voor echt belangrijke zaken: ondernemen (of je btw-aangifte doen ;)).  

pijl rechts

Allen voor serieuze ondernemers, die stappen willen maken.

Bespaar veel tijd en maak in een handomdraai je eigen professionele ondernemingsplan. Inclusief handig Financieel Plan in Excel. 

1.751 ondernemers gingen je voor

Ondernemingsplan-template
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×