In 3 stappen een goed idee voor je eigen bedrijf
Nederland wordt steeds ondernemender: in januari 2018 werd er een recordaantal van 1,8 miljoen ondernemingen vastgesteld. Niet zo gek dat jij óók een bedrijf wilt starten. Maar wat ga je verkopen? En hoe kom je tot een goed, origineel idee voor je bedrijf? In dit artikel delen we je een stappenplan: zo verzin je een bedrijfsidee dat goed genoeg is voor een succesvolle startup. Op naar een goed idee voor je eigen bedrijf!
Ideeën eigen bedrijf
Je wilt een eigen bedrijf starten, maar waarin? Een creatief idee komt niet vanzelf, maar in dit artikel gaan we je hiermee helpen. Door goed te kijken naar de verschillende mogelijkheden en branches, merk je vanzelf dat er ontzéttend veel mogelijk is voor je bedrijf. Om uiteindelijk tot een innovatief goed idee voor je eigen bedrijf te komen, kies je uiteindelijk voor een businessidee in een groeiende markt. Houd intussen goed in de gaten hoe belangrijk het is om een innovatief idee te bedenken. Zo’n innovatief bedrijfsidee is duurzaam: je kunt er jaren mee vooruit – en dat is natuurlijk je doel voor een succesvolle startup.
Goed idee eigen bedrijf: stappenplan
We zijn aangekomen bij de reden waarom je dit artikel aan het lezen bent: het vinden van een origineel idee. Pak pen en papier erbij – of je laptop, over duurzaamheid gesproken – en werk meteen je bedrijfsidee uit aan de hand van onze tips.
Stap 1: kijk naar de veranderende maatschappij
De beste ideeën voor een eigen bedrijf krijg je door te kijken naar de maatschappij. Vraag jezelf af: “wat valt me op?” en “waar kan ik nu niet zonder”? Of heb je een bestaand probleem (bijvoorbeeld in je eigen omgeving), waar geen passende oplossing voor is?
Het zou je in ieder geval moeten opvallen dat er steeds meer sprake is van digitalisering. Dit biedt goede kansen voor je onderneming. Wat dacht je bijvoorbeeld van het ontwikkelen van software die voor meerdere bedrijven toe te passen is? Of zorgt dat alle software met elkaar correspondeert? Dat is in 2019 een bedrijfsidee dat nog eens goed zou kunnen uitpakken. Zo kom je tot een goed idee voor je toekomstige bedrijf.
Stap 2: denk in oplossingen
Zoek naar iets waar behoefte aan is in de markt. Een tip hierbij is om te denken in oplossingen. Waar zouden die 1,8 miljoen bedrijven tegenaan kunnen lopen? Welk product of welke dienst kun je ontwikkelen voor deze bedrijven?
Je ziet bijvoorbeeld dat bedrijven tegenwoordig steeds meer pakketjes bezorgen voor alle online aankopen. Maar is er al een duurzaam alternatief voor karton of plastic? Verpakkingsmateriaal dat bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar is zou een mooi gat in de markt zijn. Daarnaast is Adyen, een betaalplatform, een ander goed voorbeeld van een bedrijf dat een oplossing aanbiedt voor ontzettend veel andere bedrijven. Veel betalingen aan grote bedrijven zoals Netflix, Spotify en Uber lopen inmiddels via Adyen.
Stap 3: kies een bedrijfsidee in een groeiende markt
- Webshops. Het zal je verbazen hoeveel succesvolle startups simpelweg webshops zijn. AboutYou, een nieuwe concurrent van de kledingwebshop Zalando, is daar één van. Door hun opvallende reclames hadden ze na 2017 een omzet van ruim 283 miljoen euro.
- Online oplossingen en/of software. Sendcloud is een succesvol voorbeeld van een bedrijf dat heeft gekozen voor een groeiende markt. Zij bieden een dienst aan om het verzendproces van je webshop te optimaliseren. Ze zorgen voor labels, track & trace e-mails en een online omgeving om makkelijk retouren te verwerken.
- Online diensten. Wil je klein starten, dan kun je je richten op online diensten. Sommige diensten blijven namelijk mensenwerk en ook hier hebben bedrijven nog steeds interesse in. Denk aan het laten schrijven van een ondernemingsplan – hé, dat doen wij! – of bijvoorbeeld het geven van financieel advies. Over een goed idee voor je eigen bedrijf gesproken!
Check of je een goed bedrijfsidee hebt
We hopen dat je inmiddels al een eind op weg bent met het vinden van een goed idee voor je bedrijf. Nu komt de volgende vraag: wanneer is iets een goed idee? Daarbij kun je uitgaan van de volgende richtlijnen:
- Een succesvolle startup heeft een schaalbaar businessmodel. In korte tijd kun je uitbreiden qua personeel en vestigingen. In principe zijn veel ideeën schaalbaar, zeker als je het vanaf het begin goed aanpakt.
- Bestaat je idee al? En zo ja: ben jij beter dan de concurrent?
- Kunnen veel mensen gebruikmaken van jouw product of dienst?
Heb je een goed idee voor je bedrijf?
Je ziet vaak dat startups toch niet zo snel groeien als verwacht. Pas na jaren op de markt te zijn geweest én na aanpassing van het businessmodel, zie je een sterke groei. Dat kan natuurlijk anders 😉 Heb je een goed bedrijfsidee in een groeiende markt, dan wil je dat vanaf het begin goed aanpakken. Je wilt groeien. En je wilt nú groeien, niet pas over 5 jaar. We raden je daarom aan om een goed ondernemingsplan te laten maken voor je bedrijf. Hierbij wordt de concurrentie in kaart gebracht, wordt duidelijk waar jouw bedrijf voor staat én je hebt meteen een overzicht van je sterke en zwakke punten.
Geef een reactie