
Stappenplan ondernemingsplan
Maak een goed ondernemingsplan in 9 simpele stappen

Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Heel veel. Maar, hoe weet je als ondernemer nou zeker dat je niets mist? Dat je aan alles hebt gedacht? Een ondernemingsplan is dan een handig hulpmiddel om je gedachten te ordenen. Op een snelle, maar toch volledige manier. Wij helpen je graag bij het opstellen van een goed ondernemingsplan door deze 9 simpele stappen te volgen:
Stap 1: introduceer jezelf
Jij bent als ondernemer de belangrijkste persoon in je organisatie. Een goede introductie is daarom wel op z’n plaats! Maak aan je lezers duidelijk wie de ondernemer achter de onderneming is. Hier beschrijf je niet alleen feitelijke informatie (geboortedatum, adresgegevens, hobby’s etc.), maar ook andere relevante zaken. Beschrijf bijvoorbeeld wat je drijft en waar je energie van krijgt, maar ook welke taken je liever niet doet. Bijvoorbeeld omdat je dit niet kunt, of niet wilt. Vertel dan gelijk hoe je hierbij hulp krijgt, door het bijvoorbeeld uit te besteden of personeel in te huren. Aan het einde van je introductie heeft de lezer een helder beeld van jouw kwaliteiten als ondernemer.


Stap 2: het probleem
Je begint je bedrijf uiteraard met een bepaald idee. Je ziet een kans in de markt en hebt besloten hier vol voor te gaan. Een kans in de markt is vaak een probleem of behoefte bij je potentiële klant. Beschrijf daarom uitgebreid het probleem van je doelgroep en waarom dit tot nu toe nog niet is opgelost. Een probleem of behoefte beschrijf je altijd in het licht van bepaalde marktontwikkelingen, door bijvoorbeeld cijfers van het CBS of branche-informatie van de Rabobank te gebruiken.
Stel bijvoorbeeld dat startende ondernemers het lastig vinden om een goed ondernemingsplan op te stellen. Vaak schrijf je als ondernemer maar één keer een ondernemingsplan, dus veel ervaring heb je niet. Uitbesteden blijkt daarnaast duur te zijn. In de markt neemt het aantal startende ondernemers jaarlijks met ca. 5% toe en het ondernemersklimaat in Nederland wordt steeds belangrijker naar de toekomst toe, blijkt uit cijfers van het CBS. Er is dus behoefte aan een deskundige partij die ondernemers helpt met het schrijven van een goed ondernemingsplan, maar wel voor de juiste prijs. Wij weten daarvoor nog wel iemand overigens 🙂
Stap 3: Jouw oplossing voor dat probleem
Nadat je het probleem hebt beschreven, komt jouw oplossing. Je beschrijft hoe jij het probleem voor je doelgroep gaat oplossen. Kortom: welke meerwaarde lever jij aan je klanten? Of nog zwaarder gezegd: wat is het bestaansrecht van je onderneming? Dat klinkt misschien wat overdreven, maar als je niet kunt benoemen welk probleem je gaat oplossen en waarom jij de aangewezen partij bent om dit te gaan doen, waarom zou je onderneming dan succesvol worden? Een goede oplossing voor een probleem is vaak zó simpel, dat de lezer zou willen dat hij of zij het zelf had bedacht. De interesse is dan definitief gewekt. Nu heb je een solide basis voor de rest van je ondernemingsplan.


STAP 4: INTRODUCEER DE ONDERNEMING
Nu je de aandacht van je lezer te pakken hebt, begin je met de introductie van je onderneming. Beschrijf feitelijke zaken zoals je gekozen rechtsvorm, KVK- en BTW-nummer en vergunningen. Maar bijvoorbeeld ook welke zaken je hebt uitbesteed aan andere partijen. Bijvoorbeeld de administratie, salarisverwerking of de marketing. Dit is niet het meest spannende stuk van een ondernemingsplan, maar wel noodzakelijk voor een volledige beschrijving. Bekijk bijvoorbeeld ook ons artikel over een ondernemingsplan UWV.
Stap 5: Beschrijving van de markt inclusief goed marktonderzoek
Het is nu tijd om je speelveld te beschrijven: de markt. In een marktonderzoek beschrijf je welke relevante ontwikkelingen er gaande zijn in de sector. Je beschrijft niet alleen hoe de markt er op dit moment uit ziet, maar ook wat de verwachting is over 5 of 10 jaar. Spelen ontwikkelingen zoals de focus op duurzaamheid of de introductie van 3D-printing bijvoorbeeld een rol? Beschrijf de kansen en risico’s voor jouw bedrijf van deze ontwikkelingen. Verder is het belangrijk om te beschrijven waarom juist nú de tijd rijp is voor jouw onderneming. Een handig hulpmiddel is een Porter-analyse. Onderbouw de trends met cijfers vanuit bijvoorbeeld het CBS of branche-informatie en benoem wat de lange termijn prognoses zijn voor de sector. Het laatste dat je wilt is namelijk instappen in een markt die onvoldoende perspectief heeft.


Stap 6: Concurrentieanalyse
Voordat je begint is het handig om te weten tegen wie je het opneemt. Een beschrijving van je belangrijkste concurrenten dus. Veel ondernemers onderschatten deze analyse en hebben onvoldoende scherp hoe de verhoudingen in de (regionale) markt liggen. Maak een helder overzicht van je belangrijkste concurrenten en beschrijf waarin jouw onderneming onderscheidend is. De centrale vraag is hier: ‘waarom zou een klant voor jouw bedrijf kiezen, in plaats van voor een van de concurrenten?’. Als je geen antwoord kunt geven op deze vraag, denk dan na over de positionering van je bedrijf op het gebied van service, prijs of kwaliteit. Herzie je strategie als dit nodig is. Beschrijf je conclusies in een concurrentieanalyse.
Stap 7: Verdienmodel
Het is tijd om in meer detail te beschrijven hoe je zaken wilt gaan aanpakken. Dit doe je in je verdienmodel. Je beschrijft welk product of dienst je verkoopt, op welke manier, tegen welke prijs en aan welke doelgroep. Ga je bijvoorbeeld een handelsonderneming beginnen? Beschrijf dan duidelijk het inkoopproces, transport, opslag en verkoopproces. Je neemt je lezer als het ware bij de hand en loopt stap voor stap je gehele proces van inkoop tot verkoop door. Beschrijf hier ook welke aanwezige risico’s er zijn en welke tegenmaatregelen je hebt genomen ter voorkoming hiervan.


Stap 8: Wie heb je nodig?
In vrijwel alle gevallen is het succes van je bedrijf afhankelijk van een aantal personen. Soms zijn dit compagnons met wie je het bedrijf gaat besturen, personeelsleden met specifieke kwaliteiten of essentiële samenwerkingspartners. Zonder hun is er geen succes in je onderneming. Beschrijf duidelijk wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft. Zo krijg je overzicht in welke gebieden je goed vertegenwoordigd bent en waar je eventueel nog naar extra kwaliteit kunt gebruiken.
Stap 9: Financiële plan
Het financiële plan is de cijfermatige onderbouwing van je ondernemingsplan. Je geeft inzicht in de verwachte marges en toekomstontwikkelingen van je bedrijf. De lezer krijgt nu meer gevoel bij het verdienmodel van je bedrijf en de verwachte rentabiliteit ervan. Je neemt ook op wat je gaat doen als het even tegen zit en benoem daarbij je break-even punt. Dit is de minimale omzet die je moet draaien om je kosten te dekken. Dit is belangrijk in de afweging van de lezer om bijvoorbeeld wel of niet te investeren in je bedrijf. Een goed financieel plan bevat in ieder geval:

Liever een compleet voorbeeld ondernemingsplan gratis downloaden?

Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan horeca voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan. Je kunt ook een kijkje nemen bij ons portfolio van eerder geschreven ondernemingsplannen.
Schrijf je eigen plan
Liever zelf aan de slag met je ondernemingsplan? Dan is dit dé template voor je. Dit sjabloon bevat alle relevante hoofdstukken, tips, handige voorbeelden, complete lay-out en een financieel plan. Erg geschikt voor jouw kledingwinkel, schoenenzaak of meubelshop. En alles is gemakkelijk aan te passen in Word of Excel! Wat wil je nog meer?
Het schrijven van je ondernemingsplan liever uitbesteden?

Wanneer je geen tijd of zin hebt om zelf – al dan niet aan de hand van het voorbeeld business plan – een ondernemingsplan te schrijven, dan kun je dat aan ons overlaten. Wij hebben immers ruime ervaring met het schrijven van professionele ondernemingsplannen. Onze aanpak is altijd persoonlijk, deskundig en gericht op jouw succes. Ga net als vele andere ondernemers goed van start met een overtuigend ondernemingsplan. Bekijk hier ons portfolio van eerder geschreven ondernemingsplannen.
Hulp nodig bij het maken van je ondernemingsplan?
Deskundige professionals
Een team van ervaren professionals staat voor je klaar
Happy clients
Klanten waarderen ons gemiddeld met een 8,9. Alles voor jouw tevredenheid
Aantoonbaar goed
Meer dan +50 ondernemers gingen je voor
Maatwerk
Wij geloven niet in standaard plannen. Bij ons krijg je altijd maatwerk

Heel hartelijk bedankt.
Handig stappenplan. Bedankt!