Ondernemingsplan-zorg

Start je zorgonderneming met een ondernemingsplan!

Als je bijvoorbeeld een zorgboerderij, dagbesteding, zorgkantoor of als ZZP-er in de zorg gaat starten, dan is een ondernemingsplan het document waarmee je begint. In een ondernemingsplan werk je op een gestructureerde manier alles zaken rondom je zorgonderneming uit. Zo heb je voor jezelf op een rijtje waar de kansen en risico’s liggen in de markt en waarop je moet letten als je gaat starten. Dit geeft je een stevige basis voor het toekomstige succes van je eigen bedrijf. 

Hoe ziet een ondernemingsplan zorg eruit?

Een ondernemingsplan voor de zorg bestaat uit een vast aantal onderdelen. Het is slim om al deze hoofdstukken in je ondernemingsplan op te nemen. Je inhoudsopgave van je ondernemingsplan ziet er daarom vaak als volgt uit:

De ondernemer

In dit hoofdstuk staan jouw kwaliteiten als ondernemer centraal. Beschrijf hier je eigen verhaal over wat je voor relevante werkervaring hebt opgedaan in het leven en waarom je hebt besloten om een eigen bedrijf te gaan beginnen in de zorg. Heb je bijvoorbeeld ervaring als verpleegkundige of een ander beroep in de zorg? Beschrijf welke ambities je hebt als zelfstandig ondernemer en wat je anders gaat doen dan in je (eerdere) werkende leven. Ben je bijvoorbeeld de bureaucratische rompslomp, werkdruk en het ‘geen tijd hebben’ in de reguliere zorg zat? Zet dit om in een persoonlijke toekomst visie over hoe je zorgbedrijf eruit gaat zien en wat je hiervoor nodig hebt om dit te bereiken.

Onderneming-zorg

Je ZORGOnderneming

Het tweede hoofdstuk van je ondernemingsplan gaat over je zorgonderneming. Je legt hier in detail uit wat voor activiteiten je precies gaat opstarten, wat hiervoor nodig is aan voorbereiding, investering en eventuele samenwerkingen en hoe de markt eruit ziet. Probeer hier zo concreet mogelijk te zijn. Ga je bijvoorbeeld een dagbesteding starten? Beschrijf op welke manier je aan cliënten komt en met welke zorgorganisaties je samenwerkingen aangaat om voldoende instroom te hebben. Hoe beter je dit kunt ‘hardmaken’, hoe groter de kans van slagen van je plan is. Verder vertel je in dit hoofdstuk wat – aan de hand van je persoonlijke ambitie – het onderscheidend vermogen van je zorgbedrijf is ten opzichte van je belangrijkste concurrenten. Beschrijf hier belangrijke marktontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld regelgeving op het gebied van vergoedingensystematiek en via welke instantie dit verloopt.   

Financieel plan

Het financiële plan is het laatste hoofdstuk van je ondernemingsplan en gaat over de cijfermatige uitwerking van je plannen. Je maakt verschillende begrotingen om aan te tonen welke (verwachte) kosten, inkomsten en investeringen je denkt te gaan realiseren in de toekomst. Vaste onderdelen van je financiële plan zijn bijvoorbeeld een exploitatieprognose, een liquiditeitsbegroting en een investeringsplan. In de zorg is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je vooraf of achteraf je vergoeding krijgt vanuit de diverse instanties of cliënten. Dit is een belangrijke variabele en kan je een hoop geld schelen, maar ook kosten. Heb je een financierings- of investeringsbehoefte? Dan maak je dit duidelijk in je plannen en neemt hierin op welk bedrag je wilt gaan ophalen, waar je dit voor nodig hebt en in welke tijd je denkt dit weer te gaan terugbetalen. 

Financieel-Plan-Zorg

Zorgen moet je doen. Niet maken.

Loesje

Doel ondernemingsplan zorg

Voor je ondernemingsplan in de zorg kan je diverse doelen hebben. Veel ondernemers zijn op zoek naar financiering of investering om hun plannen te kunnen realiseren. Met behulp van een ondernemingsplan neem je deze partijen mee in wat je precies van plan bent met de hoop hen te enthousiasmeren om geld aan je beschikbaar te stellen.

Er zijn ook genoeg ondernemers in de zorg die een ondernemingsplan puur voor zichzelf opstellen. Zij gebruiken een ondernemingsplan vooral om hun gedachten te ordenen en hun bedrijf op een gestructureerde manier op te zetten. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht. Alles begint bij een goed plan, nietwaar? 

Ondernemingsplan voorbeeld

Voorbeeld ondernemingsplan pdf

Er zijn diverse voorbeeld ondernemingsplannen in omloop. Wij hebben een ondernemingsplan voorbeeld geschreven, dat qua indeling en structuur lijkt op dat van een ondernemingsplan voor de zorg. Je kunt dit voorbeeld ondernemingsplan hier gratis downloaden.

Daarnaast heeft Rabobank een ondernemingsplan voorbeeld voor een zorgcoöperatie opgesteld dat je ook gratis kunt downloaden. Hier zitten meer branche specifieke zaken in opgenomen.

Ondernemingsplan template: handig invulsjabloon

Als je gaat starten met het schrijven van je ondernemingsplan voor de zorg, dan start je niet met een leeg A4tje. Het handigst is om te starten met een ondernemingsplan template. Dit is een compleet invulmodel waar alle bovenstaande hoofdstukken voor je ondernemingsplan al in zijn opgenomen. Je krijgt per hoofdstuk nog bruikbare tips en voorbeelden over wat je per hoofdstuk vult. Daarnaast hoef je geen aandacht meer te besteden aan de lay-out en vormgeving, dat hebben wij al voor je gedaan. Zo maak je een kickstart van je eigen zorgonderneming!

Compleet invulmodel voor jouw ondernemingsplan in de zorg

Compleet ondernemingsplan.

✓  Alle relevante hoofdstukken
✓  Handige tips & voorbeelden

✓  Vooropgemaakte lay-out
✓  Inclusief gedetailleerd Financiel Plan

✓  Alles is aanpasbaar in Word
✓  Direct downloaden en aan de slag

 

Compleet ondernemingsplan

Dit zeggen klanten over ons

"Als ondernemer heb je al snel de neiging om teveel inhoudelijke teksten te schrijven. Bij Plannable weten ze je verhaal terug te brengen tot de essentie. Het plan wordt kant en klaar opgeleverd in een mooie structuur en met mooie (financiële) afbeeldingen. Ik ben zeer tevreden!"
Salestarget
John Wierda
SalesTarget
5/5
"Bij Plannable zijn ze prettige gespreks- en sparringpartners. Dat is een must bij zowel startende als ervaren ondernemers. Zij hebben ons concept concreet weten te vertalen in duidelijke taal. Wij zijn zeer tevreden met het opgeleverde ondernemingsplan".
Logo cartel review ondernemingsplan horeca
Davon Valies
Burger Cartel
4.5/5
"Erg bedankt voor het mooie ondernemingsplan dat heel goed ontvangen is door onze hoofdorganisatie. Ik ben er ZEER tevreden mee. Fijne communicatie en alles is op tijd opgeleverd. Bedankt voor de goede samenwerking en het fraaie ondernemingsplan!"
Spar logo 2
Martijn van Straaten
SPAR
4.5/5
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×