Waarom een ondernemingsplan?

waarom een ondernemingsplanElke startende ondernemer die financiering nodig heeft, zal verplicht een ondernemingsplan of businessplan moeten maken. Maar als je geen financiering nodig hebt, moet je dan alsnog een ondernemingsplan maken? En hoe maak je zo’n plan, wat moet er in staan en waarom is het zo belangrijk? Wij leggen je uit waarom een ondernemingsplan voor jou essentieel is.

Moet elke ondernemer een ondernemingsplan maken?

Moet elke ondernemer een ondernemingsplan maken

Absoluut. Althans, je zou als ondernemer zelf een ondernemingsplan moeten willen maken. Wij vinden dat ieder bedrijf, met uitzondering van sommige zzp’ers, een ondernemingsplan zou moeten hebben. Niet alleen om financiers te overtuigen om krediet te verstrekken, maar ook omdat het je dwingt om doelen te stellen en bepaalde zaken heel concreet uit te werken. Het is namelijk je routekaart tot succes. Wat zijn bijvoorbeeld je salesdoelstellingen voor het eerste jaar? Wanneer speel je break-even? En wat is je (totale) kostprijs?

Al deze uitgangspunten kan je opschrijven en toetsen in je ondernemingsplan. Zo heb je voor jezelf een solide basis om je eigen bedrijf te starten.

Voor jezelf

Een ondernemingsplan schrijf je in de eerste plaats voor jezelf. Het geeft jou als ondernemer helderheid over wat je wilt bereiken met je bedrijf, zodat je kan bijsturen als je van deze koers afwijkt. Een ondernemingsplan is het ideale middel om te toetsen of je aan alles hebt gedacht. Heb je bijvoorbeeld de juiste verzekeringen afgesloten en zijn afspraken met leveranciers vastgelegd? Door een volledig ondernemingsplan op te stellen kan je een hoop opstartproblemen voor zijn. Gebruik het ondernemingsplan daarom ook als handvat voor jezelf als ondernemer.

...maar ook voor financiers zoals banken, investeerders of crowdfundingpartijen

Banken investeerders en crowdfunding

Begin je een kapsalon, webshop of horecazaak dan zal je een ondernemingsplan moeten opstellen. Vrijwel iedere bank, (angel) investeerder of crowdfundingsplatform zal een ondernemingsplan van je verlangen. Op deze manier kunnen zij inschatten wat je gaat doen en wat het risico is. Je krijgt bij deze partijen vaak maar één kans om je plan voor te leggen, dus zorg direct dat alles klopt en goed uitgewerkt is.

Met een ondernemingsplan neem je deze partijen mee in wat je precies wilt gaan doen. Banken zien honderden ondernemingsplannen per dag, dus zorg dat je er bovenuit springt met je plan. Let bovendien op de structuur van je ondernemingsplan en zorg dat je alle hoofdstukken opneemt zodat anderen alle informatie hebben over je bedrijf. 

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In je ondernemingsplan staat centraal welk probleem jij gaat oplossen voor je doelgroep of in welke behoefte je voorziet. Bij een kapsalon speel je bijvoorbeeld in op het gebrek aan bereikbare en kwalitatief goede kappers in een bepaalde buurt. Een webshop richt zich wellicht op het aanbieden van powerbanks op zonne-energie die in de markt onvoldoende voorhanden zijn. De rest van het ondernemingsplan is de verdere uitwerking van de manier waarop jij het probleem gaat oplossen of in een bepaalde behoefte voorziet.

Inhoud ondernemingsplan

Een ondernemingsplan kent altijd een vaste opbouw en bestaat uit drie hoofdstukken: ondernemer, onderneming en financieel plan.

Ondernemer

In dit hoofdstuk sta jij als ondernemer centraal. Je beschrijft waarom je gaat ondernemen, wat je sterke- en zwakke punten zijn en hoe ben je van plan om hiermee om te gaan. Probeer hier zo realistisch mogelijk naar jezelf te kijken en krijg inzicht in je sterke en zwakke punten door bijvoorbeeld een ondernemerstest op internet in te vullen, zoals die van Qredits. Je krijgt hierdoor beter in beeld welke toegevoegde waarde jij levert aan je bedrijf door je persoonlijke kwaliteiten te benutten.

ondernemer
onderneming

Onderneming

Dit hoofdstuk is een uitgebreide beschrijving van je bedrijf. Je beschrijft wat je precies gaat doen, hoe je dat gaat doen en wie je daarvoor nodig hebt. Neem de lezer mee in het bedrijf dat jij over vijf jaar voor ogen hebt. Benoem de stappen die je gaat zetten om tot dat resultaat te komen. Een vast onderdeel van de beschrijving van je onderneming is een markt- en concurrentieonderzoek.

Maak een uitgebreid marktonderzoek
Jij bent ongetwijfeld overtuigd van je product. Belangrijk is om altijd te onderzoeken of er ook daadwerkelijk behoefte is aan jouw product. Beschrijf daarom trends, cijfers en ontwikkelingen in jouw markt en doelgroep. Maar bijvoorbeeld contact met mogelijke klanten door het afnemen van enquêtes of input te vragen vanuit je persoonlijke netwerk. Gebruik alle kritiek en opmerkingen om je product verder te verbeteren.

Concurrentieanalyse: tegen wie neem je het op?
Onderzoek doen naar je belangrijkste concurrenten is essentieel voor het slagen van je bedrijf. Beschrijf wie je concurrenten zijn en hoe verhouden jouw zwakke en sterke punten zicht ten opzichte van de concurrentie. Gebruik hiervoor een concurrentieanalyse.

Financieel Plan

Stel concrete omzet- en winstdoelen en maak een begroting voor de komende jaren. Zodoende weet je op financieel vlak precies waar je aan toe bent. Veel financiers zullen ook een liquiditeitsbegroting willen zien. Ze willen weten of je inzicht hebt in je kasstroom en niet tijdens de rit tegen kastekorten aanloopt. Vaste onderdelen van je financiele plan zijn een investeringsplan, financieringsplan, liquiditeitsprognose en exploitatiebegroting.

financieel plan ondernemingsplan

Liever een compleet voorbeeld ondernemingsplan gratis downloaden?

Voorbeeld ondernemingsplan Plannable

Om je goed op weg te helpen hebben wij een voorbeeld ondernemingsplan horeca voor je geschreven. Het is een ondernemingsplan voor koffiebar Tutti. Je kan dit plan gratis en vrijblijvend downloaden. Het geeft je inspiratie voor je eigen ondernemingsplan, maar je kunt ook zien hoe wij te werk gaan: download voorbeeld ondernemingsplan. Je kunt ook een kijkje nemen bij ons portfolio van eerder geschreven ondernemingsplannen

Maak een professioneel ondernemingsplan, zonder gedoe.

Maak nu 3x sneller je ondernemingsplan en bespaar tijd met deze handige template. Alle hoofdstukken die je nodig hebt zijn opgenomen in dit document, inclusief financieel plan. Pas alles eenvoudig in Word aan. 

1.351 ondernemers gingen je voor

Ondernemingsplan-template
×

Welkom ondernemer!

Heb je snel hulp nodig of een vraag? Klik hieronder en stuur mij een berichtje via WhatsApp. Ik zal zo snel mogelijk reageren.

×